Traži se hitna sanacija: ‘Nakon potresa zapušten je dio Zaprešića, pukom srećom nitko nije stradao’

Photo: Tomislav Miletic/PIXSEL

Saborska zastupnica Mosta Marija Selak Raspudić i vijećnik Mosta Ante Vukelić iz Gradskog vijeća Zaprešića, danas su na konferenciji za novinare u centru Zaprešića upozorili na posljedice potresa koje nisu sanirane, te tešku situaciju stanovnika koji nemaju adekvatan smještaj, a Zaprešić je zapostavljen i od gradskih vlasti i saborskih zastupnika iz ove izborne jedinice.

Marija Selak Raspudić je istaknula dva osnovna problema nakon potresa u Zaprešiću.

“Jedan problem se odnosi na politiku zbrinjavanja građana koja bi bila konstruktivna i dugoročna, jer ovo do sada učinjeno nije dovoljno razrađeno i nije dovoljno za pronalaženje adekvatnog smještaja. Drugi problem, koji otvara problem obnove jest činjenica da dvije velike tvrtke dobivaju sve poslove obnove i pitanje je hoće li se transparentno obavljati i mogu li građani to pratiti, jer iako su građani Zaprešića pokazali solidarnost sa Sisačko- moslavačkom županijom, nakon potresa, ipak je dužnost državi da se pozabave i situacijom ovdje u Zaprešiću”, rekla je Selak Raspudić.

Vijećnik Mosta Ante Vukelić istaknuo je kako su u prvim danima građani Zaprešića bili solidarni sa stradalim područjima Petrinje, Gline, Siska, skupljala se od prvoga dana humanitarna pomoć, i nitko nije ništa tražio za sebe.


“Danas je ipak na red došlo ključno pitanje, a to je kako organizirati smještaj građana Zaprešića čiji su stanovi stradali. Glavni izazov je kako organizirati smještaj za građane koji su morali iseliti iz svojih domova, oni su u potrazi za stanovima, a to će im grad kratkoročno sufinancirati. Stoga bih pozvao sve građane Zaprešića da im ponude stanove koje daju u najam, jer su ljudi u potrazi za domom. Stara gradska jezgra Zaprešića zapuštena je i hitno su potrebni veliki zahvati, jer je nakon potresa jasno da pukom srećom nitko nije stradao”, rekao je Vukelić.

Zaključio je kako treba aktivirati projekt novo ruho starog centra Zaprešića, kojim bi se uključila obnova zgrada, ali za to se treba uključiti šira zajednica jer je project sveobuhvatan.

Komentari