OVA VODA JE RIZIK ZA LJUDSKO ZDRAVLJE! Za nekoliko naselja izdano upozorenje: ’Prokuhavajte prije upotrebe’

Foto: Dragan Matic / CROPIX/Ilustracija

Zagrebačka županija izdala je upozorenje kako voda u nekoliko naselja nije za piće. Ta obavijest odnosi se na mještane naselja Otruševec koji koriste lokalni vodovod Lešće – Otruševec, Gornje Psarjevo (Pecaki i Odići) koji koriste lokalni vodovod Gornje Psarjevo i
Zadrkovec koji koriste lokalni vodovod Zadrkovec.

“Korištenje takve vode za piće, pripremu jela, za osobnu higijenu predstavlja rizik za ljudsko zdravlje. Preporuka je prokuhavanje vode namijenjene piću kroz najmanje 3 minute i čuvanje takve vode na hladnome, u čistim i dezinficiranim posudama”, savjetuje policija.

Osim toga, dodatnih uzorkovanjem vode za ljudsku potrošnju u naselju Bukovac Svetojanski (Bukovac Svetojanski 24) zaključeno je kako ni voda i ovog vodovoda nije ispravna za korištenje.

“Prema ispitanim parametrima uzorak i dalje NIJE SUKLADAN zahtjevima članka 5. Zakona o vodi za ljudsku potrošnju („Narodne novine“ broj 56/13, 64/15, 104/17, 115/18 i 16/20) i priloga I Pravilnika o parametrima sukladnosti, metodama analize, monitoringu i planovima sigurnosti vode za ljudsku potrošnju te načinu vođenja registra pravnih osoba koje obavljaju djelatnosti javne vodoopskrbe (NN 125/17 i 39/20)”, ističu pa dodaju kako na snazi ostaje mjera obaveznog prokuhavanja vode za ljudsku potrošnju.


Komentari