‘IMAJTE POVJERENJA U INSTITUCIJE’: Vlada obećala pomoći Zaprešiću u obnovi

Photo: Tomislav Miletic/PIXSEL

Potresima znatno oštećeni Zaprešić obišli su ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat i župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić. Susreli su se s gradonačelnikom Zaprešića Željkom Turkom i razgovarali o obnovi grada.

Ministar Horvat rekao je da se neće čekati zakonski okviri i pozvao građane na povjerenje u institucije. Naglasio je da će nastojati pronaći rješenja za stopostotnu financijsku pomoć u obnovi ili ponovnoj izgradnji oštećenih objekata.

“Nećemo čekati zakonske okvire, ni godinu dana. Mogu reći da su pravila ponašanja gotovo pa jasna. Saborska rasprava je prošla, a u procesu je podneseno i nekoliko amandmana koje sada treba razmotriti. Koje amandmane ćemo prihvatiti, a koje odbiti znat će se nakon sjednice Vlade. Mi pristupamo rekonstrukciji podzakonskih akata po kojima će se podnositi zahtjevi i stjecati pravo na obnovu. Pozivam one koji su stradali da imaju povjerenja u institucije lokalne i područne samouprave te države. U segmentu konstrukcijske obnove, Vlada će pronaći rješenja da sto posto financira obnovu objekata poput ovih iseljenih u Zaprešiću te izgradnju onih kuća koje su uništene”, izjavio je Horvat za 01portal.

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić zahvalio je na vladinim donacijama za obnovu. Od doniranih 10 milijuna kuna 2,4 milijuna uplaćeno je Gradu Zaprešiću za brze i hitne popravke. Gradonačelnik Željko Turk se zahvalio svima koji su se uključili u akcije pomoći, te istaknuo da je grad zbrinuo svoje građane i osigurao im novčanu pomoć.


“Preko 95 posto stanara kojima su stanovi oštećeni, a to je njih 99, smo riješili u smislu smještaja, a osigurali smo za naredne, do dvije godine, po 2.000 kuna sufinanciranja njihovih stanova gdje će biti smješteni. Zahvaljujem i našim mještanima koji su svoje kuće ili vikendice ustupili za one kojima je to ovog časa najpotrebnije. Dodatno, svaka obitelj je dobila i 5.000 kuna jednokratne pomoći”, izjavio je Turk.

Nakon potresa građani su morali napustiti 99 stanova u centru Zaprešića. Gradonačelniku se na pomoći zahvalio predstavnik stanara oštećenih stanova Saša Jakovina.

“Prije dva dana smo vidjeli strahovita oštećenja na terasi zgrade na adresi Trg žrtava fašizma 14. U svega deset minuta s gradonačelnikom smo dogovorili uklanjanje opasnih dijelova s terase, a sve troškove uklanjanja podmirit će grad Zaprešić. Sve probleme gradonačelnik rješava odmah i hvala mu na tome”, rekao je Jakovina.

Komentari