I ZAPREŠIĆ JE NA MUKAMA! Više od 80 obitelji je iseljeno iz domova, štete diljem grada su velike

Photo: Tomislav Miletic/PIXSEL

Ni Zaprešić nije ostao pošteđen nakon prošlotjednog potresa, a da je došlo do štete većih razmjera u ponedjeljak su se uvjerili i sami delegati Vlade RH i Zagrebačke županije. Naime, jučer se gradonačelnik Željko Turk sastao s podpredsjednikom Vlade Davorom Božinovićem, ministrom pravosuđa i uprave Ivanom Malenicom te županom Stjepanom Kožićem.

Turk je istaknuo kako su posljedice iznenađujuće, a informacije o njima su relativno slabe. No, ono što se zna jest da je više od 80 obitelji do sada je iseljeno iz 81 stana, piše 01portal.

Grad se pobrinuo za građane iz iseljenih stanova, njih 37, te ih smjestio u Pansion GEC u Ivancu Bistranskom, dok je ostatak stanara smješten kod rodbine ili prijatelja. Osim jednokratne pomoći Grad je donio odluku kojom oslobađa od plaćanja komunalne naknade i preuzima obvezu plaćanja naknade za uređenje voda za obveznike kojima je brzim pregledom ustanovljeno teško oštećenje konstrukcije zgrade uslijed potresa te koji su morali privremeno iseliti iz svojih stanova

Osim privatnih, oštećene su i javne zgrade, pa je tako zgrada suda u centru neupotrebljiva, ali sve te službe bit će preseljene u neposrednu blizinu, dio u prostorije CZMZ-a, a dio u zgradu komunalnog poduzeća, kako bi mogle nastaviti s radom i da ih građani mogu koristiti.


Najveće štete su u centru grada su na Trgu žrtava fašizma, a posljedice potresa zabilježene su i na zgradi uz Karbon u Aleji hrvatskih branitelja.

Turk je potvrdio da statika na Osnovne škole Antuna Augustinčića nije oštećena, te da je danas krenula obnova i da će završiti do kraja siječnja. Ukupne štete, na privatnim i društvenim objektima, procjenjuju se na nekoliko stotina milijuna kuna, a otvoren je i poseban račun za uplatu financijske pomoći zaprešićkim obiteljima.

U županiji više od 1000 oštećenih objekata

Župan Stjepan Kožić rekao je kako je više od 1.000 objekata u županiji oštećeno, a mnogi će se morati rušiti. Županija je u koordinaciji s najugroženijim općinama i gradovima već podijelila interventnih 10 milijuna kuna, a popravci će biti zahtjevni u dugotrajni.

Potpredsjednik Vlade RH Davor Božinović zahvalio je na brzoj intervenciji i zbrinjavanju ljudi što je i najvažnije. Sve ostalo je na svima zajedno, posebno Vladi RH, koja će pomoći svima, a tako i građanima Zaprešića, piše 01portal.

Komentari