Gradonačelnik Svete Nedelje reagirao na prigovore građana: Prijevoznici vraćaju ukinute autobusne linije

Nakon što su se korisnici javog autobusnog prijevoza u Svetoj Nedelji požalili kako je i nakon završetka radova na rotoru u Svetoj Nedelji na snazi privremeni vozni red, a što znači manji broj polazaka na liniji Samobor – Sv. Nedelja – Rakitje – Novaki – Zagreb, gradonačelnik grada Svete Nedelje Dario Zurovec, zatražio je pismeno očitovanje prijevoznika, a jučer je u svom uredu, zajedno sa svojim zamjenicima, Marijom Hršak i Davorom Nađijem održao i hitan sastanak s direktorima poduzeća Autoturista i Samoborčeka, Franjom Grgurićem i Božom Grgurićem. Od prijevoznika su tražili pojašnjenje zašto pojedine linije nisu vraćene sad kad su radovi završeni i normalno se prometuje, prenosi radiosamobor.

Autoprijevoznici su pojasnili kako nije došlo do vraćanja linija zbog izvedbe radova koji su još u tijeku na određenim prometnicama (radovi kod Zagrebačkog velesajma, čvora Jankomir, petlja kod naselja Rakitje), zbog čega se stvaraju prometni čepovi kod petlje u Rakitju, te na području Grada Zagreba i zbog toga autobusi produžuju vrijeme vožnje.

Polasci na navedenoj liniji kroz Novake i Rakitje smanjeni su i zbog malog broja putnika koji koriste te polaske – rekli su prijevoznici te istaknuli kako imaju financijske gubitke na području Svete Nedelje (zbog pojedinih neprofitabilnih polazaka na linijama, naročito na liniji 160. Mala Gorica – Kerestinec – AK Zagreb, liniji 162. Mala Gorica – Brezje – Novaki – Rakitje – Črnomerec, liniji 153. Samobor – Ljubljanica i liniji 155. Samobor – AK Zagreb, polasci preko Novaka, Rakitja i Kerestinca), te da će, ukoliko ne ostvare subvenciju od strane Grada, Županije ili države, vrlo vjerojatno biti prisiljeni ukidati neprofitabilne polaske na linijama.

Predstavnici Grada Sveta Nedelja zatražili su detaljnu specifikaciju o linijama, troškovima, te iznosu subvencije kako bi istu razmotrili jer smatraju kako ukidanje linija zbog neostvarenja subvencije nije opravdano. Na upit direktora Samoborčeka kako ima saznanja da Grad Sveta Nedelja ima namjere raspisati natječaj i uvesti autobusne linije (mikroprijevoza) unutar administrativnog područja Grada Svete Nedelje, gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec informirao je prisutne kako je Grad Sveta Nedelja pokrenuo predpostupak javne nabave o uvođenju javnog prijevoza na 3 autobusne linije, te da će se svi zainteresirani prijevoznici koji udovoljavaju uvjetima natječaja moći na isti javiti.


Nakon razmatranja prigovora stanovnika Svete Nedelje, a na zahtjev gradonačelnika Darija Zurovca, autoprijevoznici Autoturista i Samoborčeka u ponedjeljak 20. siječnja objaviti će novi vozni red prema kojim će biti vraćen veći dio polazaka na autobusnim linijama, ponajprije onih koje su prometovale kroz naselja Rakitje i Novaki.

Iz Svete Nedelje mole građane da razmotre novi vozni red kada bude objavljen, odnosno linije koje prometuju iz Zagreba, a polaze s Autobusnog kolodvora i s Ljubljanice, te da slobodno kontaktiraju Grad Svetu Nedelju ili same autoprijevoznike ukoliko smatraju da i vraćanje ranije ukinutih polazaka ne zadovoljava potrebe putnika.

Osim toga Samoboček i Autoturist su se obvezali da će u slijedećem periodu od oko 30 dana, izvršiti brojenje putnika iz Novaka i Rakitja koji koriste gore navedene linije, te o istom izvijestiti Grad Svetu Nedelju – priopćili su iz Svete Nedjelje.

Komentari