Goričani u mukama, ukinuta je noćna linija 268! Ode li vam zadnji bus, do jutarnjeg ćete se načekati

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Da bi nakon posla ili noćnog provoda stigli kući, morat će prijevoz zatražiti od prijatelja ili roditelja. Oni pak koji si to mogu priuštiti platit će oko 100 kuna, koliko košta vožnja taksijem, kako bi došli kući u ”normalno vrijeme”. Naime, svi koji žele između ponoći i pet ujutro doći od Zagreba do Velike Gorice ili obrnuto, više to ne mogući učiti ZET-voim autobusom.

Nakon 35 godina ukinuti su noćni polasci linije 268 koja povezuje dva grada, što je rezultiralo velikim bijesom stanovnika, koji negoduju i zato što je noćna linija ukinuta bez ikakve najave.

Velikogoričani navode kako je to veliki problem ne samo za primjerice studente koji do kasno uče u NSB-u, već i one koji rade.

Navode kako posljednji autobus sa zagrebačkog Glavnog kolodvora ide u ponoć i pet minuta, a iz Gorice u 00.35, što je prerano za one koji rade, primjerice, u ugostiteljstvu.


– To je za nas potpuno ubojstvo. Srećom, sada radim samo dnevnu smjenu, ali da radim noćne kao nekoć, mislim da bih smjesta dala otkaz, kazala je gospođa koja radi u jednog zagrebačkoj tvrtci, a zbog prirode posla, njeni kolegice i kolege moraju koristiti upravo liniju koja je ukinuta.

ZET ima svoje objašnjenje

Iz ZET-a su odgovorili kako je prijevoz linije 268 definiran ugovorom između njih i Grada Velike Gorice, drugim riječima, prema Ugovoru grad Velika Goricao čito smatra kako noćna linija nije potrebna.

No, osim zbog ukidanja noćne linije, stanovnici Velike Gorice zabrinuti su da bi mogli ostati bez ZET-ovih autobusa općenito, piše Večernji. Do 30. rujna, naime, traje ugovor o prijevozu koji su sklopili ZET i Grad Velika Gorica, a još nije sigurno hoće li se produljiti. Razlog neizvjesnosti višestruko je poskupljenje prijevoza koje ZET traži od gradova i općina koji koriste njegove usluge, a u Gorici bi se trošak popeo s 10 na čak 24 milijuna kuna godišnje, odnosno na dva milijuna mjesečno. A stanovnici se boje da je to iznos na koji gradski čelnici možda neće htjeti pristati pa strahuju i da je ukidanje noćne linije samo prvi korak prema tome da izgube i ostalih dvadesetak, koliko ih ZET drži na velikogoričkom području.

Komentari