(FOTO) Načelnik ove općine na jednu ženu troši 806 tisuća kuna. Otkrili smo sve detalje i ne – nije riječ o izborima!

Foto: Zagreb.info

Park prirode Žumberak u Samoborskom gorju idealno je mjesto za bijeg od gradske vreve. A u samome srcu gorja nalazi se jedna od najljepših hrvatskih dolina – Slapnica. Makadamski put, iako gotovo ravan, svakako zahtijeva odgovarajuću obuću i odjeću jer se s njega odvajaju ponešto strmije šumske staze koje mogu biti vlažne i skliske.

No nama je nešto drugo zapelo za oko. Upravo makadam koji je presvučen asfaltom. Upitali smo se zašto i kako to, a odgovore na sva pitanja dao nam je dugogodišnji načelnik općine Žumberak Zdenko Šiljak.

“Ova cesta postoji već stotinjak godina, a makadam se nažalost može vidjeti u većini žumberačkih sela. U kampanji smo donijeli odluke da svakom stanovniku općine Žumberak moramo osigurati osnovnu infrastrukturu (vodovod, asfaltiranu cestu kako bi imali izlaz na županijske pravce). Nažalost 90-godišnja gospođa Nada Mauzer ostala je jedina stanovnica na ovome području. Ujedno je i naj oštečenija, jer do prve glavne županijske ceste ima punih osam kilometara”, rekao nam je načelnik općine i dodao kako su se podijelili u dvije faze pošto je nemoguće sve financijski završiti u jednoj godini.

Foto: Zagreb.info

“Joj, da sam to doživjela dok ne umrem”, skromna je baka Nada.


Obnavljaju i selo Jezernice

Naime, prva faza je tri kilometra koja je odrađena više od pola. Širina je 2.5 metara, a išlo se sa užom cestom upravo zato da bi spriječili promet kamionima koji bi tu cestu uništili. Tamo će sada moći lijepom cestom prolaziti izletnici, a doznajemo i da postoji veliki interes onih koji voljeli ovdje izgraditi svoje kućice za odmor.

Zdenko Šiljak otkrio nam je kako žurno kreću u obnovu sela Jezernice, tj. rješavanje problema infrastrukture u kojem žive dva stanovnika. I oni će dobiti izlaz na županijsku cestu.

“Tamo radimo cestu od 1600 metara. Mi u parku prirode, ljudima koji su tu ostali moramo osigurati uvijete dostojne za pristojan život. Kroz 15 godina sanirali smo ceste kroz 21 selo, što je ukupno 61 kilometar cesta“, priča nam Šiljak kojem uskoro istječe četvrti mandat.

Nakon što se selo Jezernice dovede u red, naš sugovornik će s ponosom moći reći kako u cijeloj općini više ne postoji stanovnik koji nema osnove za dostojanstven život.

“Moj svaki stanovnik na području moje općine, u 32 naselja mora imati izlaz na županijske ceste, odnosno prema gradovima”, ponosno ističe, ali oštro napominje kako se ovdje ne radi o nikakvim lažnim obećanjima i kako ovo nema veze sa izborima kao što neki misle.

Foto: Zagreb.info

“Čim netko čuje da nešto gradite u predizborno vrijeme odmah misle ‘da to je zbog izbora’. Tko će mi dati glas? Dobit ću jedan glas od gospođe Nade koja je jedina prijavljena osoba u Slapnici”, smijući se objašnjava nam načelnik općine.

Radovi na Slapnici trajali su desetak dana, a završavaju najvjerojatnije u petak. Investitor ovog projekta koji košta 806 000 kuna je općina Žumberak, a sufinancirali ga je Zagrebačka županija te Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova.

Foto: Zagreb.info

Komentari