Djecu Anđele sele iz Bistre u Ivanić-Grad jer je bolnica nastradala u potresu

Photo: Sanjin Strukic/24sata

“Premještaj pacijenata već je počeo, a do kraja dana u Naftalanu će ih biti 35, dok će se preostalih 10 preseliti već sutra”, rekao je Renato Mittermayer, ravnatelj Specijalne bolnice za kronične bolesti dječje dobi – Gornja Bistra.

Naime, bolnica je oštećena novim potresima, ali maleni borci koji trebaju kisik ostaju u Bistri, ali će se premjestiti u prostorije u prizemlju zgrade koje su statičari ocijenili kao najsigurnije.

Premještaj djece proveden je u dogovoru s Ministarstvom zdravstva i osnivačem bolnice Zagrebačkom županijom jer su statičari ocijenili da pojedini dijelovi bolnice nisu dovoljno sigurni.

Vatrogasci su dronovima snimili krovište bolnice, na ulaznim vratima postavljene su skele, a tim statičara već izrađuje plan mjera ojačanja u prostorijama u kojima je to potrebno.


“Kada bolnica bude u potpunosti sigurna, onda ćemo vratiti naše pacijente”, rekao je ravnatelj. Uz pacijente u Naftalan idu i djelatnici i ostalo osoblje na koje su djeca navikla, ali i radi specifične medicinske zaštite koju pacijenti trebaju.

Specijalna bolnica za kronične bolesti dječje dobi – Gornja Bistra zdravstvena je ustanova koja pruža skrb najteže bolesnoj djeci u RH, a smještena je u dvorcu Oršić iz 18. stoljeća i trenutačno ima 103 pacijenta.

Iako je Zagrebačka županija osnivač bolnice, vlastitim proračunskim prihodima nije u mogućnosti realizirati gradnju nove bolnice za potrebe cijele RH. Upravo se zbog toga s resornim ministarstvom traži rješenje za izgradnju nove bolnice.

Komentari