(VIDEO) Pogledajte emotivan video u kojem su Gajničani na obljetnicu Oluje odali počast poginulim braniteljima iz kvarta

FOTO: Screenshot / Youtube

U Hrvatskoj se danas obilježava 25.obljetnica VRO Oluja. Hrvati i Hrvatice diljem zemlje obilježavaju ovaj poseban rat, koji je označio kraj Domovinskog rata, a na poseban se način, isticanjem obilježja Hrvatske, Oluja slavi i u Zagrebu.

RUDEŠOM ZAVIJORILE ZASTAVE: Pogledajte kako su naši sugrađani u Zagrebu obilježili Oluju

Na poseban su način počast braniteljima iz kvarta odali Gajničani, koji su objavili emotivan video u kojem su se prisjetili svih poginulih branitelja iz Gajnica.


“U neposrednoj pratnji Napoleona prilikom ulaska u Moskvu 1812. bili su hrvatski vojnici i njihov zapovjednik. Vidjevši hrabrost i vojničku vještinu hrvatskih vojnika iz prve ruke, Napoleon je rekao: “Hrvati, jučer sam se osobno uvjerio u vašu hrabrost. Stekli ste slavu i neumrlu čast! Ja nisam nikada imao hrabrijih i boljih vojnika. Hrvati to su najbolji vojnici svijeta. Kad bih imao samo 100.000 Hrvata, osvojio bih čitav svijet”.

Pri svakom spomenu naših branitelja, srce nekako drugačije zakuca. U našoj prošlosti bilo je previše ratova, previše puta smo branili naše granice od pohlepnih i krvoločnih napadača. Kroz našu vojnu povijest prošli su znani i neznani junaci, koji su dali najviše od sebe za svoju domovinu i naš narod, kao i za kršćansku Europu. U obrani naše domovine kroz stoljeća sudjelovali su mnogi: kako muški tako i žene, kako odrasli tako i oni maloljetni, kako naši tako i dugih nacionalnosti koji su Hrvatsku smatrali svojom istinskom domovinom i kako bi stali na stranu pravde i istine. Kako oni hrabri tako i oni sa strahom i strepnjom u srcu. Nisu puno pitali, mnogi svojoj obitelji nisu ni rekli kuda idu, jednostavno su ustali protiv zla i krenuli u obranu, sa molitvom na usnama i krunicom oko vrata.

Jednostavno, ne postoje riječi koje bi dovoljno zahvalile svim našim braniteljima za njihovu žrtvu, za hrabrost, za nesebičnost, za sve što su ostavili u hladnim rovovima, za sve njihove suze i strahove, za svaku ranu, za svaku kap krvi i za svaki prekinuti život. Ne postoji! Ali zato postoji nešto što ipak možemo učiniti za njih, a što nadilazi svaku izgovorenu ili napisanu riječ: Moliti za njih! Poštivati ih iskreno i srcem! Čuvati ih u svojim sjećanjima i ne zaboraviti učiti svoju djecu istini. Posebno možemo biti ponosni na to da nikada nismo vodili osvajački rat. Nismo napadali i rušili tuđe, nego smo branili svoje domove, svoje obitelji. Svoje voljene. I Božje Ime. Previše suza, strahova, strepnji, tuga…previše svega toga nas je pratilo kroz ratove.

Molimo Te, pruži Svoj Mir svim stradalima, njihovim tugujućima utjehu, a nama svima spoznaju poštivanja heroja i da ih zauvijek čuvamo u svojim molitvama. Hvala Ti što su naši ratnici kroz povijest učinili sve generacije ponosne na njih, da uvijek uzdignute glave možemo spominjati njihovo postojanje. Hvala Ti što i u tako ružnim i bolnim uspomenama možemo zahvaljivati i biti ponosni na svoje časne branitelje!”, stoji u opisu videa “Gajničkim dečkima u zahvalu i sjećanje”.

Video zahvale pogledajte u nastavku.

Komentari