(UŽIVO) FESTIVAL SLOBODE NAPUNIO TRG: Tony Cetinski: ‘Cijepite si mamu!’, svi su bez maski

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

U Zagrebu se danas u 17 sati održava prosvjedni skup pod nazivom ‘Festival slobode’ kojim neki građani žele izraziti svoje nezadovoljstvo Vladinim epidemiološkim mjerama uvedenim s ciljem sprječavanja epidemije koronavirusa.

Iza događaja stoji građanska inicijativa ‘Prava i sloboda‘. Oni, međutim, izbjegavaju korištenje termina ‘prosvjed’, naglašavajući pritom da se radi o ‘odgovoru na aktualna zbivanja u proteklih nekoliko mjeseci’.

Smatraju da su im uvedenim mjerama oduzeta neka temeljna ljudska prava i slobode, da će one pridonjeti osiromašenju stanovništva, te da Nacionalni stožer koji ih je uveo neam pravni legitimitet za određivanje ponašanja građana.

Prema prvim procjenama na Trgu bana Jelačića bilo je 3000 ljudi, a kasnije su se pojavili podatci i da bi broj prosvjednika mogao biti čak između 10 i 15 tisuća.


UŽIVO S TRGA:

19:30

Tony Cetinski se zaderao: ‘Cijepite si mamu!’

19:25

Roberto Mateš, otac koji je kampirao ispred bolnice Pakrac, rekao je da će od ponedjeljka roditelji moći biti sa svojom djecom u bolnici Pakrac 24 sata dnevno. “Ne dirajte našu djecu”, poručio je.

19:05

“Drago mi je vidjeti puno različitih ljudi, svi ovdje smo s jednim jedinim ciljem da Hrvatska postane slobodna. Posao vlasti je da zaštiti naša prava, a ne da širi strah i paniku”, zaključuje Ivan Pokupec.

Dodaje kako je Hrvatski zavod za javno zdravstvo sve do početka koronavirusa imao praksu jednom tjedno objavljivati izvještaj o gripi, posljednji koji su objavili bio je u ožujku i od tada nema novih izvještaja.

18:20

Na trg je stiglo vozilo hitne pomoći. Cetinski moli ljude da se smire, da ne zvižde i da puste vozilo da prođe. Okupljeni komentiraju: “Ovo je provokacija”.

Iz MUP- a za Večernji kažu da je građaninu pozlilo i da prosvjednici nisu pustili vozilo da prođe, no ono se još uvijek nije pojavilo na Trgu. Kako doznajemo jedna ženska osoba je kolabirala od vrućine.

Usprkos molbi organizatora, okupljeni se nisu željeli pomaknuti vozilu da prođe već su ga zasuli čašama uz vikanje.

Dolazak hitne je demonstracija moći, poručio je imunolog Srećko Sladoljev.

18:15

“Mi svi najprije smo ljudi, ljudska bića, a život ljudkog bića sastoji se od emocija, kontakata, obitelji i svega što je ljudsko. Važno je malo stati i osjetiti kako se prostor ljudskosti oko nas suzio i kako se steže obruč i to na svim razinama”, istaknuo je Velimir Ponoš, kolumnist portala Logično.

Dodao je kako je na svim razinama našeg bića stavljen lokot i to je pravi lockdown.

17:45

Anita Šupe je istaknula kako su se svi danas okupili ovdje s istim ciljem da poruče: “Dosta je!”. “Pritisak koji osjećate mjesecima osjećamo i mi, čuli smo vas da vam je dosta jer i nama je dosta. Čuli smo svijet i Europu, vidjeli smo Berlin, London, Dublin”.

Dodaje da mjere nemaju zdravstvene ni ljudske podloge. “Uskraćeno nam je pravo na rad, zatvorene su firme i tisuće su ostale bez posla. Roditeljima je zabranjeno boraviti sa svojom djecom u bolnicama duže od 15 minuta, stariji su zatvoreni kao u kavezu u domovima”.

Nije prihvatljivo donošenje mjera i odluka, kako naglašava, na temeljima panike i propagande. “Jednostrano i bez preispitivanja”.

“Od ponedjeljka nam djeci prijeti nezdrava i neprirodna sredina u školama. Tamo će biti izloženi dramatičnim iskustvima. Oduzimate djeci osnovni socijalni kontakt bliskosti”, poručuje.

17:40

Počeo je i službeni dio programa, Gundulićevim stihovima Himne slobode.

17:35 

“Neki portali su pisali da smo urlikali ispred staračkih domova, a samo smo došli uveseliti starije i znamo koje portale više nećemo pratiti”, rekao je Cetinski okupljenima.

17:30

Na prosvjedu su i Zlatko Hasanbegović, Velimir Bujanec i Karolina Vidović Krišto, koji stoje jedni do drugih i grle se.

17:15

Tony Cetinski obratio se okupljenima. “Sami se zauzimamo za sebe”, “Mi smo budni”, “Lijepo vas je vidjeti u tolikom broju” neke su od njegovih izjava.

16:50

Saborski zastupnik Mosta Marin Miletić koji podržava manifestaciju “Festival slobode” već je na Trgu bana Josipa Jelačića s obitelji, gdje će se okupljanje održati u 17 sati.

“Dolazim jer želim čuti koje će poruke biti iznesene. Sloboda je ustavno pravo”, ističe.

Na pitanje podržava li cijeli Most okupljanje odgovara kako to treba pitati kolege te dodaje: “Mogu reći da je Most vrlo kritičan prema stožeru. Stavili su se iznad sabora, donose odluke koje su upitne”.

Iza ‘Festivala slobode’ kriju se mnoga poznata imena: ‘Mi se ne obraćamo ni stožeru ni Vladi nego ljudima’

Komentari