U Zagrebu je zabilježeno 45 novih slučajeva, među zaraženima jedan učenik i korisnica doma za starije

Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

Tijekom proteklih 24 sata u Zagrebu je zabilježeno 45 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a među zaraženima su jedan učenik i korisnica doma za starije, izvijestio je u četvrtak zagrebački Stožer civilne zaštite.

Aktivni broj slučajeva u Zagrebu je 471, a 40 osoba je izliječeno, kazao je ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Zvonimir Šostar na konferenciji za novinare.

Među novozaraženima, 13 osoba imaju negativnu epidemiološku anamnezu, 23 su kontakti od prije pozitivnih, tri su slučaja uvoza iz Bosne i Hercegovine i jedan iz Francuske, a tri su novooboljele osobe povratnici s godišnjih odmora.

Testiranjem je ustanovljena zaraza kod jednog učenika 2. razreda 10. gimnazije pa je samoizolacija određena za 25 učenika njegova razreda.


Također, jedna asimptomatska korisnica doma za starije i nemoćne u Zagrebu pozitivna je na koronavirus. Šostar je izvijestio da su svi korisnici kata na kojem je bila smještena stavljeni u samoizolaciju i uzeti su im brisevi.

U Zagrebačkoj županiji je zabilježeno 11 novozaraženih osoba koronavirusom – po troje u Velikoj Gorici i Svetom Ivanu Zelini, dvoje u Samoboru i po jedna osoba u Dugom Selu, u Bistri i Klinča Selu, a jedan razred Srednje škole u Zaprešiću je u samoizolaciji zbog pozitivnog učenika.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije od početka pandemije do danas zabilježene su 634 osobe kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom, izliječeno je 449 osoba, a 13 ih je preminulo.

Trenutno su aktivna 172 slučaja.

Od 11 novooboljelih osoba dva su kontakti prethodno oboljelih, tri slučaja povezana su s privatnom proslavom, jedan slučaj je povezan s boravkom u Bosni i Hercegovini, dok je za pet slučajeva nejasna epidemiološka anamneza.

Samoizolacija je propisana za još 58 osoba. U samoizolaciji je jedan razred Srednje škole u Zaprešiću zbog pozitivnog učenika. Epidemiološka obrada je u tijeku.

U posljednja 24 sata zabilježeno je 250 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2108.

Među njima je 300 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 24 pacijenta.

Dvije osobe su preminule.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 14279 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 238 preminulo, ukupno se oporavilo 11933 osoba, od toga 243 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 8756 osoba.

Do danas je ukupno testirano 242 886 osoba, od toga 5948 u posljednja 24 sata.

Kaos u školama! Otkrivamo koliko se djece zarazilo od početka nastave, stotine su u samoizolaciji

Komentari