U urušenoj zgradi na Tomislavcu živi nekoliko stanara starije dobi: ‘Nemamo kamo, a žbuka konstantno pada’

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Na zagrebačkom Tomislavcu na kućnom broju 17, nalazi se zgrada koja ima crvenu naljepnicu i oznaku da je “trajno neuporabljiva” zbog oštećenja od potresa u ožujku ove godine. Zgradu su većinom napustili mladi ljudi, no oni stariji  dalje tamo žive.

Pri samom ulasku u zgradu sasvim je očigledno da su zidovi oštećeni, a žbuka konstantno pada. Građevinska tvrtka je osigurala željezne potpornje od prvog do četvrtog kata, a bivša predstavnica stanara koja u ovoj zgradi živi već 44 godine ispričala je svoju priču.

Nada Škrbić rado bih se iselila iz stana, no nitko ne želi kupiti nekretninu. Zime se ne boji, iako joj je poplava u rujnu već poplava u rujnu došla u sve sobe, a i danas se osjeti dizanje parketa. Nadi je urušen i dimnjak pa se grije pomoću grijalicama na struju.

“Kažu da svaki dan Zagreb podrhtava. Primijetila sam da bi, iako smo počistili zgradu, ponovno trebalo neke dijelove čistiti. Znači da se i dalje zidovi urušavaju”, kaže 71-godišnjakinja  za 24 sata koja itekako strahuje od podrhtavanja.


Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Tvrdi i kako su preostali stanari, njih četvero, svi odreda stariji ljudi, te da su sastavili i popis za čišćenje snijega, te iako nije na listi, snijeg će čistiti.

“Osjećam istovremeno tugu zbog situacije, smiješnu grižnju savjesti prema sugrađanima što nisam na listi čišćenja snijega te bijes prema gradskim i državnim vlastima koji daju pompozne izjave pred kamerama o obnovi Zagreba, a ulazimo u deveti mjesec kako nitko ne brine kako preživljavaju ti starci u ruševinama po centru Zagreba”, kazala je Nada.

Komentari