U promet puštena klimatska 13-ica: ‘Vožnja tramvajem je ekološki prihvatljiv oblik prijevoza’

Photo: Zoe Sarlija/PIXSELL

Kako bi se podigla svijest o važnosti očuvanja okoliša i zaustavljanje klimatskih promjena, danas je u Zagrebu u promet puštena trinaestica brendirana temom COP26. Riječ je konferenciji o klimi koja će se sljedeće godine održati u Glasgowu na “puštanju tramvaja” svečano je prisustvovao britanski veleposlanik Andrew Dalgleish.

“Klimatski” tramvaj prigodno je počeo voziti na petu godišnjicu Pariškog klimatskog sporazuma.

Pariški sporazum predstavlja okvir djelovanja za ograničavanje globalnog zatopljenja. Dugoročni cilj je zadržati prosječnu svjetsku temperaturu na manje od 2 Celzijeva stupnja u odnosu na predindustrijske razine i poduzimati napore da se porast temperature ograniči na 1,5 Celzijeva stupnja.

“Sada se pripremamo za COP26 koji će se sljedeće godine održati u Glasgowu u Velikoj Britaniji”, rekao je britanski veleposlanik.


“Nadamo se da će se svijet ondje okupiti sa stvarnim, konkretnim obećanjima o smanjenju stakleničkih plinova kako bi se zaustavile opasne klimatske promjene”, istaknuo je Dalgleish.

“Klimatska” 13-ica vozit će kroz Zagreb sljedećih šest mjeseci brandirana temom COP26, najveće globalne konferencije o klimi, a Dalgleish je istaknuo da je vožnja tramvajem “odličan, ekološki prihvatljiv oblik prijevoza“.

Na tramvaju se može skenirati QR kod koji vodi na gdje se mogu pronaći sve informacije o klimatskim aktivnostima i sljedećoj globalnoj konferenciji o klimi u studenom u Glasgowu.

Komentari