U Klinici dr. Fran MIhaljević od 100 kreveta trenutno ih je popunjeno oko 70: ‘Sada je potreban poseban oprez’

Predstojnik Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević Ivan Puljiz gostovao je danas u Dnevniku N1 televizije gdje je govorio o situaciji s koronavirusom odnosno hospitaliziranim pacijentima u toj klinici.

“Mi ovog časa imamo negdje između 60 i 70 pacijenata. Ukupni kapacitet kreveta za covid je negdje oko 100. Na dnevnoj bazi 4-5 bolesnika otpuštamo, otprilike jednaki broj hospitaliziramo. Prosječna dob hospitaliziranih je 67 godina. Dvije trećine bolesnika su starije od 60 godina. Čak 20 posto bolesnika je starije od 60 godina. Imamo osam pacijenata na respiratoru. Njihova prosječna dob je 70 godina”, kazao je Puljiz.

Dodao je kako u ovom trenutku zdravstveni sustav nije ugrožen jer još slobodnih kreveta ima KB Dubrava, a njihovi se kapaciteti dodatno mogu proširiti. No ističe kako je potreban poseban oprez građana da ne bi došlo do manjka mjesta u bolnicama i respiratora.

“Ja liječim, nisam epidemiolog. Sve ove mjere dobra su preventiva za koronavirus, kao i za gripu. U južnoj hemisferi te mjere dovele su do pada inficiranih od gripe. Pripremljeni smo, nema vremena ni prostora za strah”, zaključio je Puljiz.


Komentari