U Hrvatsku stiže ptičja gripa? Ministarstvo poljoprivrede izdaje preventivne mjere

Foto: Nikola Vilic / CROPIX

Ptičja gripa ponovno je stigla u Europu. U 15 dana pojavila se u pet zemalja – Poljskoj, Slovačkoj, Češkoj, Rumunjskoj i Mađarskoj. Farme su izolirane, a samo u Mađarskoj eutanazirano je više od 50.000 purana, a još je 150.000 peradi spremno za eutanaziju. U zoni vrlo visokog rizika nalazi se i Hrvatska, piše dnevnik.hr

Iz ovog razloga je Ministarstvo poljoprivrede podijelilo određene mjere za prevenciju budući da ova bolest može uzrokovati 100 postotnu smrt domaće peradi u samo 48 sati.Hrvatska se nalazi u zovi podložnoj visokom riziku od zaraze.

”Radi se o preventivnim mjerama, biosigurnosnim mjerama kojima je cilj spriječiti moguće kontakte domaće peradi i divljih ptica, spriječiti direktne kontakte, kao i indirektne kontakte, mogućnosti zaraze hrane za domaću perad, vode kojom se napaja, stelje ili bilo kakve druge opreme koje dolaze u dodir s domaćom peradi”, rekla je Tatjana Karačić, pomoćnica ministrice u upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane ministarstva poljoprivrede za spomenuti portal.

 


Komentari