U Hrvatskoj 1413 novozaraženih, a u Zagrebu 211! Preminulo je 18 osoba, a 57 je na respiratoru!

Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

U posljednja 24 sata zabilježena su 1413 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 11 311.

Među njima je 897 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 57 pacijenata.

Preminulo je 18 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježena 38621 osoba zaražena novim koronavirusom, od kojih su 470 preminule, ukupno se oporavilo 26840 osoba od toga 1003 u posljednja 24 sata.


U samoizolaciji je trenutno 27720 osoba.

Do danas je ukupno testirano 457 726 osoba, od toga 8185 u posljednja 24 sata.

Grad Zagreb

U protekla 24 sata u NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ provedeno je 1240 testiranja na SARS-CoV-2. Epidemiolozi NZJZ „Dr. A. Štampar“ u razdoblju od 20,00 sati 25. listopada do 20,00 sati 26. listopada zabilježili su 211 novooboljelih osoba, a obrađeno je 398 osoba. Od navedenog, 351 je od prethodnih dana, a 47 osoba je od 26. listopada. Mjera samoizolacije izrečena je 1047 osoba.

Od 398 obrađenih pozitivnih osoba: 114 je za sada negativne epidemiološke anamneze, 199 osoba su kontakti COVID + osoba, kod tri je moguće izlaganje ne obiteljskim svečanostima i okupljanjima. Jedna je osoba stigla iz druge županije, 11 osoba su štićenici/djelatnici domova za starije, a za 52 osobe obrada je još u tijeku. Kod devet osoba moguća je izloženost na radnom mjestu, kod jedne tijekom hospitalizacije, četiri su osobe doputovale iz BiH, Slovenije, Srbije i Njemačke. Kod tri je osobe moguća izloženost tijekom sportskih aktivnosti, a jedna je osoba napustila teritorij RH prije kontakta s epidemiološkom službom.

Na obradu ukupno čeka 1858 osoba.

U sedam domova za starije i nemoćne osobe na području grada Zagreba u protekla su 24 sata potvrđeni pozitivni nalazi tri korisnika, četiri zdravstvene djelatnice i sedam nezdravstvenih djelatnika.

Tijekom proteklog dana utvrđen je pozitivan nalaz testa kod 21 učenika i pet nastavnika osnovnih škola te 23 učenika i tri nastavnika srednjih škola. Mjera samoizolacije određena je za 503 učenika osnovnih te 504 učenika srednjih škola. U Karanteni Grada Zagreba nalaze se 24 osobe.

Zaključno, trenutno je u Gradu Zagrebu 3 470 aktivnih slučajeva, a 8 492 osobe nalaze se u samoizolaciji.

Šef Zavoda Andrija Štampar Zvonimir Šostar ustvrdio je kako su se građani počeli pridržavati mjera.

“Brojka oboljelih danas će biti mnogo manja nego što je bila jučer, praktički prepolovljena. Ni meni to nije jasno – nije stvar u testiranjima, mi smo jučer obavili 1240 testiranja i prešli smo 90.000 testiranih u NZJZ. Brojke padaju, očito su se počeli polako, ali sigurno sugrađani pridržavati mjera“, rekao je u Studiju 4 na HRT-u Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo “Andrija Štampar”.

“U mreži prvog” o online nastavi i koroni

Nešto više od tisuću učenika je aktivno pozitivno, iz dana u dan to je oko 10 posto. Ovo je mali postotak ako gledamo ukupan broj učenika, radi se o 0,2 posto pozitivnih učenika. Kad gledamo koliko je učenika na C modelu, ispada da je u učionicama 80 posto naših učenika”, rekla je U mreži prvog Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a.

Goran Tešović iz zagrebačke Infektivne klinike kazao je da su dosad imali troje bolesnika adolescenata koji su imali tešku kliničku sliku, ali svi su imali i druge bolesti.

“Činjenica je da selektivno zatvaranje škola, socijalno distanciranje sigurno se ne može svesti samo na online. One zemlje koje su prešle online nisu uvele samo tu mjeru. Što se tiče online nastave na Medicini u Zagrebu, mi kombiniramo. Odlučili smo na stručnim studijima provoditi nastavu online, jer nam dolaze tu iz brojnih krajeva Hrvatske i ti ljudi su iznimno dragocjeni, svaki liječnik je dobrodošao u borbi protiv covida”, dodao je Tešović.

Pripremaju se arene u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku

“U te objekte ne možemo donijeti samo krevete, tu dolazi kompletna logistika, kompletna dezinfekcija, pitka voda, internet, sve da može funkcionirati kao da je to prava bolnica. Mi nećemo imati kontakt s oboljelima, ali sve što se događa u Areni, sve ćemo organizirati”, rekao je Igor Milić iz ravnateljstva Civilne zaštite. “Spremni smo za sve moguće scenarije, imamo dovoljno ljudi, dovoljno opreme…”, dodaje.

Zagrebačka županija

Na području Zagrebačke županije oboljele su 62 osobe (gradovi – 9 Samobor, 5 Sveta Nedelja, 9 Zaprešić, 5 Jastrebarsko, 11 Velika Gorica, 6 Dugo Selo, 2 Vrbovec, općine – 3 Brdovec, 1 Bistra, 1 Luka, 3 Pušća, 1 Klinča Sela, 1 Pisarovina, 1 Kloštar Ivanić, 2 Brckovljani, 2 Rugvica).

Samoizolacija je propisana po jednom razredu srednjih škola u Dugom Selu, Zaprešiću, Jastrebarskom i Samoboru, 2 razreda srednje škole u Velikoj Gorici te po jednom razredu osnovnih škola u Svetom Ivanu Zelini, Dugom Selu, Samoboru i Zaprešiću. Također, u Dugom Selu došlo je do proboja virusa u dva doma za starije i nemoćne te u jedan odjel centra za rehabilitaciju.

 

 

 

 

 

.

Komentari