Totalni koronakaos u Zagrebu: Zaraženi ne znaju trebaju li biti u samoizolaciji pa često slobodno šeću gradom!

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Navala na testiranje u metropoli je ogromna, epidemiolozi tjednima upozoravaju da pucaju po šavovima a situacija postaje sve gora i gora. Zbog toga ljudi jako dugo čekaju na rezultate testova koje nekada dobivaju i više od tjedan dana nakon pojave simptoma. Do tada ne znaju trebaju li biti u samoizolaciji ili ne, a nitko niti ne počinje pratiti njihove kontakte.

“Imam simptome od subote, uputnicu od ponedjeljka. U najbližoj covid ambulanti su mi rekli jučer da će me nazvati, ali nisu ni danas. U drugoj covid ambulanti doktorica naručuje direktno, danas nije uspjela. Sutra će možda dobiti termin za petak ili subotu. Nalaze ću, dakle, dobiti nakon više od tjedan dana od simptoma. Osim ako platim 700 kuna u Štamparu, onda može odmah. Tko može kontrolirati moje kontakte ili mene ako nema službene mjere samoizolacije? Smatram da je odgovorno ostati u kući i svi moji ukućani su preventivno u samoizolaciji, a opet možda nepotrebno ne idu na posao i u školu. Kolegica je naručena u četvrtak na testiranje za utorak”, komentirala je Zagrepčanka za Index, a navodno nije jedina s takvim iskustvom.

Situacija je konfuzna jer očito ljudima koji imaju simptome nitko ne objašnjava u kakvoj se situaciji nalaze. No, što se tiče epidemiologa, stvar je prilično jasna. Do stizanja nalaza sve osobe sa simptomima moraju staviti u izolaciju, a njihovi bliski članovi obitelji također trebaju u samoizolaciju. Unatoč tome, zaraženima ovo često nije objašnjeno.

U domovima zdravlja, gdje se također uzimaju brisevi za testiranje, poručuju pacijentima da budu odgovorni i da se izoliraju odmah nakon pojave simptoma, a smatraju i da je potrebno osigurati testiranje pacijentu što je prije moguće. Navode da shvaćaju kako pozitivan test na covid-19 povećava šansu pridržavanja pravila izolacije i smanjivanja kontakata.


U Zagrebu se testiranje za građane koji imaju uputnicu vrši na nekoliko lokacija, glavna je u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”. Kako bi se rasteretio zdravstveni sustav, uz uputnicu liječnika obiteljske medicine brisevi na covid-19, osim u Štamparu, uzimaju se i na sljedećim lokacijama:

Dom zdravlja Zagreb – zapad, Prilaz baruna Filipovića 11, Dom zdravlja Zagreb – centar, Avenija Većeslava Holjevca 22 i Dom zdravlja Zagreb – Istok, Grižanska 4, a sve ambulante rade od 8 do 20 sati, piše Index.

Komentari