Uskoro nestaju popularni ‘memeovi’? EU izglasala direktivu zbog koje bi njihovo korištenje moglo značiti kršenje autorskih prava

Foto: Pixabay

EU parlament izglasao je direktivu o autorskim pravima kojom će se ograničiti dijeljenje sadržaja na web stranicama. Budući da će se snimke zaslona iz filmova ili serija moći tretirati kao kršenje autorskog prava, najvjerojatnije više neće biti toliko sadržaja na stranicama zabavnog sadržaja, poput 9gaga ili Reddita, piše Cronika.

To također znači da će se popularni “memeovi” moći objavljivati samo ako je fotografija ili snimka zaslona autorsko djelo.

Ova direktiva osim web stranicama zabavnog sadržaja, u velike probleme stavit će i YouTube koji će morati brisati svaki video koji nije autorsko djelo korisnika koji ga je objavio.

Treba navesti kako je najkontroverzniji dio Članka 13, onaj o filteru objava, izglasan sa samo 3 glasa razlike što znači da je naših pet članova parlamenta koji su glasovali “za” moglo učiniti razliku.


Za izglasavanje Članka 11 i 13 bili su Biljana Borzan, Ivana Maletić, Dubravka Šuica, Ivan Jakovčić, Marijana Petir, Željana Zovko.

Suzdržana je bila Ruža Tomašić, a odsutan je bio Ivan Tolić.

Komentari