Ovo je 7 događaja kojima ćemo svjedočiti samo u 2016. godini

pixabay.com

Ako imate vremena, ovo nikako ne smijete propustiti.

Dok neka odredišta možete posjetiti bilo kada, News.com izdvojio je sedam događaja koji će se odvijati samo u 2016. godini.

1. LJETNE OLIMPIJSKE IGRE U RIO DE JANEIRU

Ljetne olimpijske igre održavaju se svake četiri godine, no ove u 2016. svakako će biti jedne od zapaženijih. Održat će se od 5. do 21. kolovoza u Rio de Janeiru u Brazilu, a prema prvim brojkama, Olimpijske igre očekuju više stotina tisuća posjetitelja.


flickr.com
flickr.com

2. MIGRACIJA KRALJEVSKOG LEPTIRA

Svake godine, nakon što prezimi na području Sjeverne Amerike, ova posebna vrsta leptira vraća se na jug prema Meksiku. No, prema najavama znanstvenika i biologa, 2016. biti će posebna godina za Kraljevske leptire. Naime, očekuje se da će u istom trenutku čak tri puta više leptira ove vrste krenuti na put preko Michoacána. Ove bi godine čak 225 milijuna leptira zajedno mogli poletjeti natrag prema Meksiku.

3. Selidba Tsukiji tržnice

Tržnica koja se nalazi u gotovo svakom vodiču za razgledavanje Tokija te neizostavna stanica brojnih turističkih tura, Tsukiji Fish Market, u ožujku 2016. godine, nakon 81 godine, bit će premještena na novo mjesto. Najpoznatija tržnica na svijetu u koju svakog dana dolazi svježa riba seli se na drugu lokaciju.

4. 400. godišnjica Shakespearea

Ove godine obilježava se 400 godina od smrti jednog od najpoznatijih književnika u svijetu Williama Shakespearea. Stoga London je mjesto koje se ove godine nalazi visoko na ljestvici prioriteta. King’s College u Londonu pripremio je bogat program koji uključuje kazališna upriličenja Shakespeareovih djela, koncerte, izložbe i još mnogo toga.

William_Shakespeare_Portrait

5. Okultacija Merkura

Ukoliko ga nemate, sada je pravo vrijeme da nabavite teleskop. U 2016. godini dogodit će se okultacija, odnosno Sunce će biti zakriveno Merkurom. Ova rijetka astronomska pojava dogodit će se 9. svibnja, a nekoliko je točaka s kojih će se moći vidjeti. Dok će djelomična pomrčina biti vidljiva iz dijelova Sjeverne i Južne Amerike, zapadne Europe, Sub-saharske Afrike, najljepši pogled imat će oni koji će u tom trenutku biti na zapadu Maroka, Kanarskom otočju i čileanskoj pustinji Atacama.

6. Obljetnica Pearl Harboura

7. prosinca obilježit će se 75 godina od japanskog zračnog napada na Pearl Harbour. Taj napad bio je povod za ulazak Sjedinjenih Američkih država, koje su do tada u sukobu bile neutralne, u Drugi svjetski rat, te je time postao jedan od najznačajnijih događaja u ljudskoj povijesti.

7. Očuvanje namibijskih žirafa

Neponovljivi događaj kojem možete svjedočiti samo u 2016. godini je stavljanje ogrlica na žirafe u Namibiji radi očuvanja prirodnih bogatstava ove zemlje. Udruženje Country Walkers Safaris osmislio je specijalni i neponovljivi događaj za sve one koji imaju žarku želju postati dijelom povijesti te se uključiti u očuvanje života u Africi.

sr.wikipedia.org
sr.wikipedia.org

Komentari