Ova država proglasila je Dan žena neradnim danom: Hoćemo li nam poslužiti kao primjer?

Pixabay

Berlinski parlament u srijedu 23. siječnja odobrio je prijedlog zakona kojim bi se Međunarodni dan žena obilježavao kao državni praznik. Tim činom Njemačka je postala jedina država koja je Dan žena proglaslila državnim praznikom. Senat grada i savezne pokrajine Berlin kojim upravlja koalicija Socijaldemokrata, Zelenih i lijevih stranaka glasovali su te je rezultat bio 87 naprema 60 glasova za ovu odluku.

Derya Caglar, glasnogovornica za ravnopravnost zastupničkog kluba Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) izjavila je ”Ova odluka je veliki znak za napredak u procesu postizanja ravnopravnosti muškaraca i žena.”

Dan žena je tako tako postao deseti praznik na kalendaru u njemačkoj prijestolnici. Berlin je 2018. godine imao najmanje državnih praznika u cijeloj Njemačkoj. Berlinska gospodarska komora kritizirala je novi praznik jer smatraju da će uzrokovati smanjenje gospodarske aktivnosti za 0,3 posto, prenosi 24.

Državni zavod za statistiku u Hrvatskoj povodom dana žena objavi statistiku o statusu žena u Hrvatskoj, kojih je prema procjeni stanovništva krajem 2015. u Hrvatskoj bilo 2,2 milijuna odnosno 51,7 posto te je vrlo zanimljiva.


 

Komentari