Svi su na nogama zbog koronavirusa! Gradske službe u stanju pripravnosti: ‘Aktivno pratimo situaciju!’

Foto: Ivana Batev / CROPIX

COVID-19, virus poznatiji pod imenom koronavirus, rapidno se širi diljem svijeta, a situacija je ozbiljno eskalirala posljednjih dana i u susjednoj Italiji, gdje je od ove bolesti život izgubilo sedam osoba. Iako do sada u Hrvatskoj nije potvrđen niti jedan slučaj zaraze, Ministarstvo zdravstva zajedno sa svim relevantnim službama i institucijama ozbiljno se priprema za moguću epidemiju i u našoj zemlji.

Slijedom panike koja je prisutna među ljudima, povećala se i potražnja za zaštitnim maskama, iako je ministar jučer kazao kako maske ne mogu čovjeka obraniti od virusa.

Kakva je situacija trenutno s njima, provjerili smo u Gradskoj ljekarni Zagreb.

“U posljednjih nekoliko tjedana povećana je potražnja za maske, primarno zbog uobičajene pojave sezonske gripe, prehlade i ostalih viroza. Maske se trenutno ne mogu nabaviti, u trenutku kada budu dostupne Gradska ljekarna Zagreb će ih naručiti i one će biti dostupne za građane”, kazali su nam.


“Bitno je naglasiti da se ne smije širiti panika i javnosti davati pogrešne informacije. Nošenje zaštitnih maski preporuča se oboljelima, te zdravstvenim radnicima u bliskom kontaktu s oboljelima (u toku tijaže, pregleda ili liječenja). Treba pratiti izjave Ministarstva zdravstva, HZJZ i Kriznog stožera”, nadodali su iz Gradske ljekarne Zagreb.

Inače, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) donijela je upute kako se preventivno zaštititi od ovog virusa, a njihove savjete možete pronaći OVDJE.

UHS aktivno prati situaciju

Inače, jučer je oformljen i Krizni stožer za civilnu zaštitu, koji je zadužen za praćenje situacije oko koronavirusa. S kriznim stožerom u stalnom je kontaktu i Ured za upravljanje hitnim situacijama grada Zagreba.

“Ured za upravljanje u hitnim situacijama je u stalnom kontaktu s Kriznim stožerom, Ministarstvom zdravstva i epidemiološkom službom Zavoda za javno zdravstvo. Aktivno pratimo situaciju te provodimo i provesti ćemo sve mjere koje nadležne službe budu naložile”, odgovorili su nam iz ureda na naše pitanje o tome kako se Zagreb priprema na dolazak virusa u našu zemlju.

Komentari