Sve više zaraženih hospitalizirano: Mlađi razvijaju teže simptome nego u prvom valu!

Najveća bojazan od početka epidemije koronavirusa jest kolaps zdravstvenog sustava. Liječnici opće prakse već mjesecima vape da su preopterećeni, a njihova populacija u prosjeku postaje sve starija. Manjka i epidemiologa, a sada je pred sustavom koji stoji na prvoj liniji obrane još jedan izazov.

Izgleda da koronavirus počinje jačati, a za razliku od prvog vala epidemije sve više zaraženih osoba zahtjeva bolničko liječenje. Dok ih je tada bilo samo pet posto, trenutno se u COVID bolnicama nalazi deset posto svih zaraženih.

“Brine nas dinamika kojom nam bolesnici dolaze i svi moramo biti iznimno odgovorni kako bi se ova epidemija što uspješnije obuzdala”, rekao je prof. dr. Ivica Lukšić, koordinator COVID bolnice unutar KB-a Dubrava za 24 sata.

U Dubravi koja je glavna bolnica za liječenje oboljelih od koronavirusa u Zagrebu, trenutno je hospitalizirano 17 pacijenata s COVID-om, svi imaju srednje tešku ili tešku kliničku sliku. Dvoje ih je na respiratoru, a kod petero se provode mjere intenzivnog liječenja. Prof.dr. Lukšić ističe da su među njima i ljudi mlađe životne dobi naglašavajući tako da je pogrešno vjerovanje kako od COVID-19 obolijevaju uglavnom stariji.


“Baš kod mlađih imamo sve više onih koji su u teškom stanju. Stoga još jednom naglašavam da svi trebamo biti krajnje oprezni i odgovorni jer nas ovakve brojke brinu – ističe prof. dr. Lukšić.

Komentari