Sve viša cijena najma stana u Zagrebu: U zadnjih deset godina najam poskupio za trećinu

Foto: Zvonimir Barisin / CROPIX

Predsjedanje Unijom nije diglo cijene najma stanova u Zagrebu, no oni su u posljednjih deset godina skuplji za trećinu, prenosi Večernji list.

U Zagrebu se tako za manji podstanarski stan traži i do 400 eura na mjesec, no većina se cijena kreće od 500 do 800 eura. Dio zagrebačkih iznajmljivača stanova polagao je veliku nadu u početak hrvatskog predsjedanja Europskom unijom, ali je nastupilo razdoblje velikog trežnjenja.

Podstanarski su stanovi poskupjeli dijelom i zbog toga što su se mnogi vlasnici stanova okrenuli turistima i iznajmljivanju na dan, posebno u užem centru grada, što je podstanare gurnulo na periferiju.

Peđa Kovačević, suvlasnik agencije za nekretnine Vertigo, kaže da mu nije poznato da je netko od članova europske administracije na kraće ili dulje razdoblje unajmio ijedan stan u Zagrebu.


Zagreb je sredinom siječnja nakratko bio centar Europske unije, ali na boravku brojnih političara i njihovih savjetnika nisu profitirali iznajmljivači stanova nego hotelijeri jer je administracija tih nekoliko dana boravila u hotelima.

Cijene nekretnina u Hrvatskoj su u posljednje tri godine počele osjetnije rasti u velikim urbanim centrima i na Jadranu, a prema službenim podacima Eurostata, rast je bio naglašeniji kod najma stanova. Kovačević kaže da je kod najma stanova jako puno nerealnih očekivanja.

Prema podacima europskog statističkog ureda Eurostat, cijene najma u Hrvatskoj porasle su nakon 2007. godine za trećinu, dok su se cijene nekretnina tijekom 2019. godine vratile na razine koje smo imali 2007. godine. Prosječna cijena četvornog metra stana na razini EU danas je za petinu veća nego što je bila 2007. godine, a nešto jače od petine rasle su i cijene najma.

Hrvatsko tržište nekretnina počelo se lagano oporavljati 2015. godine, a posljednje tri godine bilježi znatniji rast.

Nekretninski bum prisutan je i u drugim dijelovima Europe i to više nego u Hrvatskoj, koja je od 2008. do 2015. godine prošla težak period čišćenja i ozbiljnih lomova. Potražnja je i dalje skromna u mnogim dijelovima unutrašnjosti, ali jača uz more i u Zagrebu. Na razini EU, predvodnica po rastu cijena nekretnina je Austrija, gdje su cijene stanova gotovo udvostručene, te Luksemburg i Švedska, gdje je četvorni metar stana danas 80 posto skuplji nego što je bio 2007.

Osim stabilnog gospodarskog rasta u tim su zemljama na skok cijena nekretnina utjecale i migracije te doseljavanje mladih ljudi iz svih dijelova svijeta. U Parizu za najam i režijske troškove namještenog novog stana od 60-ak kvadrata treba izdvojiti oko 2500 eura, Münchenu oko 1500 eura, Pragu i Varšavi oko 800, Vilniusu oko 700 eura Budimpešti oko 600 eura.

Eurostat navodi da su nakon 2015. godini cijene nekretnina počele rasti brže od inflacije, a od 2016. godine cijene kuća porasle su najmanje 3% više od inflacije. U 2018. cijene nekretnina porasle su više od inflacije u 25 zemalja EU.

Komentari