Sto invalidskih kolica na Trgu prikazalo teške sudbine: ‘Neću plesati s kćeri na maturalnoj…’

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Ove godine, 21. listopada, po prvi se puta obilježava Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa. Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske, kao nositelj aktivnosti iz Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa, obilježavanje je počelo danas, 20. listopada.

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Ako ste prolazili Trgom Bana Jelačića, sigurno ste vidjeli uznemirujući prizor, invalidskih kolica. Upravo tih 100 invalidskih kolica koje stoje na Trgu simboliziraju godišnji prosjek osoba u Republici Hrvatskoj koje, zbog posljedica prometnih nesreća, postanu nepokretne i budu primorane na život u invalidskim kolicima.

Isto tako, na kolicima se nalaze ploče s porukama s ciljem osvješćivanja građana i ukazivanja važnosti poštivanja prometnih pravila i znakova.

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

“Teško mi je kad pomislim da neću plesati s kćeri na maturalnoj”, “Nedostaje mi kako sam izgledala prije”, “Nedostaje mi sloboda kretanja”, “Cijeli život sam htio postati pilot. Taj san je nestao na drugoj godini faksa”, “Odlazak u dućan bio je jednostavan i zabavan”, samo su neke od emotivnih poruka.


Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Sutra će se dijeliti letci na deset lokacija diljem Hrvatske (Zagreb, Varaždin, Osijek, Slavonski Brod, Rijeka, Pula, Zadar, Gospić, Split i Dubrovnik) kojima se građani upozoravaju na četiri glavne ubojice u cestovnom prometu u našoj državi. To su vožnja alkoholiziranom stanju, korištenje mobitela tijekom vožnje, nevezanje pojasa te prekoračenje brzine.

Komentari