STIŽU NAM I KORONA REDARI: Evo što će točno oni raditi, a i zbog koje bi odredbe od sutra mogli dobiti kaznu!

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Posljednjih se dana mnogo pričalo o korona redarima, a javnost je bila prilično zbunjena njihovom ulogom. Nisu inspekcija, nisu uopće delegirani od strane države, pa tko su onda oni i što bi točno trebali raditi?

Ovu je dilemu u razgovoru za RTL Danas rasvijetlio pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut.

“Korona redari su jedna od mjera propisanih preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), to su osobe koje odrede vlasnici ugostiteljskih objekata i njihova zadaća je provoditi epidemiološke mjere HZJZ-a”, pojasnio je u utorak na spomenutoj televiziji.

Dodaje i kako su ugostitelji duži odrediti svoje korona redare već od srijede, kada nove mjere stupaju na snagu.


“Znači – svaki objekt koji ima više od 50 osoba, na svakih 50 osoba mora imati jednog korona redara”, kaže Trut.

Također je komentirao i kazne za građane koji se ne pridržavaju mjera, rekavši kako se kazne mogu pisati za nenošenjhe maski jer to nije preporuka već odredba.

“Za svaki objekt je zadužen vlasnik objekta ili onaj koji je odgovoran u tom objektu, on mora organizirati provođenje svih zaštitnih epidemioloških mjera u svom objektu, on mora osigurati ili da osoblje i gosti nose masku, ili ako ne nose zamoliti da izađu iz objekta, a ako to ne učine kaznu će snositi vlasnik objekta ili onaj koji je za objekt odgovoran. Kazne postoje i one su propisane zakonom”, rekal je Trut.

Komentari