Stigle su oštre reakcije struke na označavanje napadača s Markova Trga autističnim: ‘Ta je izjava osuđujuća i diskriminatorna!’

Foto: Facebook

Jedan od komentatora poznavih da na javnoj televiziji komentiraju psihološki profil napadača s Markova Trga bio je i neuropsihijatar Ivan Urlić, koji je u emisiji RTL Direkt Danijela Bezuka nazvao autističnim.

Reakcija na njegove riječi brzo je usijedila, a prvi se oglasio Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet. Njihovo priopćenje prenosimo u cjelosti:

“Osjećamo se prozvani kao stručnjaci koji pružaju podršku osobama s poremećajem iz spektra autizma i jihovim obiteljima reagirati na ovo uplitanje tih osoba u temu koja se uopće ne može povezati s njima. Naime, poremećaji iz spektra autizma, odnosno autizam je neurorazvojno stanje koje se očituje kroz drugačiji način u socijalnoj komunikaciji, ponašanju, mišljenju i obradi informacija. Osobe s autizmom na drugačiji način primaju i obrađuju podražaje iz okoline što se očituje i u njihovom načinu funkcioniranja u svakodnevnom životu – na način na koji stupaju u odnos s drugima, uče, razmišljaju, doživljavaju razne senzorne podražaje. One međusobno mogu biti vrlo različite. Neke od njih mogu imati dodatne izazove kao što su intelektualne teškoće, epilepsija, teškoće spavanja i hranjenja te neke od njih zahtjevaju visok stupanj podrške kroz cijeli život. S druge strane su osobe kod kojih su teškoće vrlo suptilno izražene i koje djeluju tipično, no kojima prolaženje kroz svakodnevne socijalne situacije može predstavljati veliki izazov. Zbog društva koje ne prihvaća razilčitost, ove osobe maskiraju i kompenziraju svoje teškoće u što trebaju uložiti golem napor koji za posljedicu može imati potpuni iscrpljenost i povlačenje.

Osobe s autizmom i njihove obitelji svakodnevno se susreću s preprekama i predrasudama na svim razinama i u svim aspektima života te one onemogućavaju njihovo obrazovanje, rad i uključivanje u društvo. Na žalost, ovo je još jedan primjer toga.


Osoba s autizmom je nečije dijete, majka, otac, brat, sestra prijatelj, i važno je da i toga budemo svijesni kada se koristimo pojmom “autističan”.

Stručnjak koji bi trebao biti član užeg tima za pružanje podrške ovoj ranjivoj skupini mora biti svjestan svega prethodno navedenog i zaista je nedopustivo da daje ovakve osuđujuće i diskrimatorne izjave.

Ovim putem apeliramo na sve medije koji utječu na javno mišljenje da isprave netočne informacije i uklone izjave navedenog stručnjaka.”

Komentari