STIGAO ODGOVOR IZ KLINIKE ‘FRAN MIHALJEVIĆ’: ‘Demantiramo navode o dužini čekanja, nije trajalo devet sati’

Photo: Josip Regovic/PIXSELL

Nakon što je na Facebooku Zrinka Ljevar podijelila priču o tome kako je njen otac nekoliko sati s upalom pluća čekao na pregled u ledenom šatoru ispred Klinike za infektivne bolesti, stigao je i njihov odgovor.

Prenosimo ga u cijelosti:

“Nastavno na izjave gospođe Zrinke Ljevar, objavljene na društvenim mrežama, vezano uz zbrinjavanje njenog oca na hitnom prijemu Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ (u daljnjem tekstu: Klinika), demantiramo navode gospođe Zrinke Ljevar o dužini čekanja njenog oca na pregled i obradu u našoj ustanovi kao i navode o nehigijenskim uvjetima te nedostatku deka, odnosno toplih pokrivača. Svjesni smo kako svako čekanje u ovim hladnim vremenskim uvjetima rezultira nezadovoljstvom pacijenata i njihove pratnje, no ističemo maksimalan angažman svih naših djelatnika da u improviziranim uvjetima pružimo naše usluge, poštivajući propisane standarde kvalitete zdravstvene zaštite.

Ispred Jedinice za osiguranje i unapređenje kvalitete zdravstvene zaštite Klinike, provedena je analiza prijamno-trijažnog postupka i zbrinjavanja pacijenta M.Lj. u našoj ustanovi.


Hitni pacijent s upalom pluća devet sati čekao na prijem u ledenom šatoru ispred Klinike za infektivne bolesti

Dana 1. prosinca 2020. u 22.23 sata, izvršen je administrativni upis pacijenta te je provedena trijaža putem prijamno-trijažnog tima (PTT). Uvažavajući klinički tijek aktualne bolesti i prisutnost simptoma posljednjih sedam dana, komorbiditete i epidemiološku anamnezu, a po uvidu u vrijednosti vitalnih parametara i kliničko stanje, pacijent je upućen na aparaturnu obradu u vidu radiološke snimke srca i pluća te je učinjeno testiranje na novi koronavirus (SARS-CoV-2). Temeljem dobrog općeg stanja i urednih vitalnih parametara, kod pacijenta nije bilo indicirano bolničko liječenje te je preporučena simptomatska terapija, do uvida u rezultate učinjene obrade. U predmetnoj povijesti bolesti, izrazito jasno je navedena preporuka i mišljenje našeg liječnika, a obrada je završena 2. prosinca 2020. u 02.06 sati.

‘Sve je trajalo 3 sata i 43 minute’

Slijedom navedenog, razvidno je kako je cjelokupni pregled i dijagnostička obrada navedenog pacijenta trajala 3 sata i 43 minute, za razliku od navoda o „9-satnom čekanju na pregled“.

Ističemo kako u Klinici kontinuirano nastojimo poboljšati organizaciju prijamno-trijažnog postupka te ulažemo maksimalne snage kako bi zbrinuli sve pacijente koji traže našu skrb. Svjesni smo svih arhitektonskih i infrastrukturnih nedostataka naše ustanove te privremenim, improviziranim mjerama, primjenom šatora, pokušavamo uspostaviti vanjsku ekstenziju grijanih čekaonica. Osim postojećih grijalica, u tijeku je postupak nabave dodatnih grijaćih tijela te smo osigurali deke, kao i tople napitke za pacijente, svjesni hladnih vremenskih uvjeta.

Naša je obveza voditi računa o pridržavanju fizičke distance među bolesnicima kako bi spriječili zaražavanje pacijenata, ali i profesionalnu izloženost zdravstvenih djelatnika. U postojećim improviziranim uvjetima, održavamo maksimalnu razinu higijene i postupamo po uputama Tima za kontrolu bolničkih infekcija”, stoji u priopćenju koje potpisuje ravnateljica Dr. Alemka Markotić.

Nemaš koronu…ma tko te j…
Imaš koronu…goni se…
Nemaš vezu..crkni…
Nema veze što si cijeli svoj život plaćao…

Objavljuje Zrinka LjevarUtorak, 1. prosinca 2020.

 

Komentari