Srića: ‘Recite svojim najdražima da ih nećete vidjeti za Božić jer ih volite. Trebalo bi sve zatvoriti’

Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Pulmolog Saša Srića izjavio je kako se u 14 godina liječničke karijere nije susreo s bolesti poput covid-a 19. On je iz KBC-a Zagreb prebačen na ispomoć u respiratorni centar za covid-pacijente u KB-u Dubrava.

Objasnio je da se pokazalo da su sedmi i osmi dan najopasniji za oboljele od koronavirusa.

“Kod mnogih tada dolazi do naglog pogoršanja iako se netom prije činilo da se oporavljaju. Tada završavaju na respiratorima i, nažalost, mnogi od njih na koncu umru”, rekao je Srića za Index.

Rekao je i kako su posebno ugrožene pretile osobe.


“Kod pacijenata na respiratoru starijih od 75 godina smrtnost doseže i 80 posto. Posebno su ugrožene i pretile osobe. Kod njih dolazi do zatajenja više sustava u tijelu, a ne samo pluća. Zataje im i bubrezi, a ako i prežive, imaju posljedice na srcu”, objasnio je pulmolog.

Izjavio je i kako bi se u ovom trenutku trebalo sve zatvoriti.

“Mislim da bi u ovom trenutku trebalo sve zatvoriti, bez ikakvog razmišljanja. I to na period od tri tjedna do mjesec dana. Ne znam što će biti iza 21. Opet se govori o postrožavanju. Opet mislim da je to postrožavanje preblago, ne znam hoće li donijeti rezultate. Nas vrhunac još nije zahvatio”, rekao je Srića.

Pozvao je građane da se suzdrže od obiteljskih druženja.

“Kažite svojim dragima da ih nećete vidjeti za Božić jer ih volite. Bit će još Božića, sada moramo zaustaviti epidemiju”, rekao je.

Komentari