Šok na arhitekturi: Odlikašici rekli da nije dovoljno zrela za diplomski, spremaju se tužbe fakultetu

Photo: Borna Filic/PIXSELL

Na zagrebačkom Arhitektonskom fakultetu prošli tjedan proveden je prijemni ispit za upis diplomskog studija dizajna, koji je izazvao reakciju među studentima koju su se otvoreno javili portalu MojFaks.com podijelivši svoje neugodno iskustvo.

Studentica koja je završila prediplomski studij s prosjekom 4,5 pristupila je 22. i 23. rujna testiranju kandidata za upis diplomskog studija. Ono što je ovu odlikašicu šokiralo jest činjenica da joj je rečeno da je nezrela za upis diplomskog studija. Prilikom prijave ocjenjivale su se priložene mape radova, motivacijsko pismo i intervju sa ispitnom komisijom.

“Više puta istaknuli su da motivacija ne smije biti ‘na razini prijemnog za preddiplomski studij’, nego sada moramo zrelije, promišljenije i stručnije razmišljati o našoj struci. Što se tiče mape radova, rekli su kako ih ne interesiraju radovi koje smo dizajnirali na faksu (jer su ih ‘već sve vidjeli’) nego da ih više zanima ono što smo radili van faksa. Napominjem kako ljudi s dodatnim obavezama (poput mene) na ovom studiju, zbog zahtjevne prirode većine kolegija, jedva stižu izvršiti i samo fakultetske obaveze”, ispričala je djevojka za MojFaks.

Iako joj je mapa ocjenjena sa vrlo dobrim i odličnim ocjenama, za vrijeme intervjua komisija joj je sugerirala jednogodišnju pauzu od fakulteta i praksu kako bi joj ‘znanje sjelo na mjesto’. Studentica navodi i da je poslala iskreno i konkretno motivacijsko pismo, te ne vidi opravdan razlog zašto nije upala na diplomski studij. Ono što je još bizarnije jest da joj je rečeno kako je s njom bilo izuzetno ugodno raditi za vrijeme prediplomskog studija, ali da bi trebala malo odmoriti glavu od informacija, odnosno da nije dovoljno zrela za diplomski studij.


Na objavljenoj listi rezultata prijemnog ispita na kojem je upisano 25 studenata, nije navedena niti bodovna rang lista, već samo imena studenata poredana abecednim redom.

Navedena studentica i još nekoliko kolega koji su pristupili testiranju, poslali su žalbe na razredbeni postupak s jasno obrazloženim razlozima zašto misle da ispunjavaju uvjete upisa na diplomski studiji. Nažalost, sve su žalbe odbijene.

Dvije studentice angažirale su i odvjetnike zbog prijemnog.

“Angažirali smo odvjetnika jer smatramo da i dalje taj razredbeni postupak nije nigdje ocijenjen, ne postoji nikakva dokumentacija. Oni su svima poslali isti pdf. mail odgovora na žalbe iako je u svaka žalba drugačija. U ovoj sljedećoj žalbi koju smo slali, napisali su da smo mi izrazili nezadovoljstvo rezultatima – no, uopće nije bilo izraženo nezadovoljstvo rezultatima, nego se navode argumentirani razlozi zbog kojih se odluka o rezultatima razredbenog ispita dovodi u pitanje.”, izjavila je jedna od studentica.

Ono što studente Arhitektonskog fakulteta najviše smeta jest netransparentnost i činjenica da ne znaju konkretne razloge zašto nisu zadovoljili uvjet za upis na diplomski studij.

Jedna od studentica zbog silnog razočarenja razmišlja o odustajanju od studije, jer smatra da je uložila puno truda i vremena da bi ostvarila uspjeh na preddiplomskom te da joj nije u interesu više raditi s ljudima koji smatraju da ona i njeni kolege nisu dostojni.

Arhitektonski fakultet još se nije oglasio o cijeloj situaciji.

ZADAĆA KOJA JE ZGROZILA RODITELJE: ‘Imate li vi ovakvih iskustava gdje vam muče i ponižavaju djecu na ovakav morbidan način?’

Komentari