Šikić iznijela ohrabrujuće podatke: ‘Udio oboljelih među testiranima u Zagrebu se smanjuje’

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

U Zavodu Andrija Štampar u protekla 24 sata zabilježeno je 114 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a provedeno je 780 testiranja. Slijedom navedenog, očigledno je da se udio oboljelih smanjuje što je prokomentirala i zamjenica ravnatelja Zavoda Sandra Šikić.

Šikić je iznijela podatke da je protekli tjedan zabilježeno 25 posto pozitivnih među testiranima, što je manji udio u odnosu na ranije, kad je prelazio više od 35 posto.

“Trendovi su ohrabrujući, očito se građani sve više pridržavaju mjera. Pozivamo ih da to nastave i za blagdane” , kazala je Sandra Šikić.

Oboljeli su pretežito imali kontakte s prethodno pozitivnim osobama, za dio njih linija zaraze nije poznata, a zabilježen je i uvoz zaraze iz drugih zemalja.


Među oboljelima je 36 korisnika i 13 djelatnika domova za starije i drugih socijalnih ustanova, te tri učenika osnovne škole, kazala je Sandra Šikić.

Izvijestila je i kako Zagreb u prvom valu dobiva dvije tisuće doza cjepiva koje se trenutno distribuiraju, a njime će se od 27. prosinca do Nove godine cijepiti osobe s popisa prioriteta – djelatnici hitne medicine i djelatnici bolnica koji rade izravno s covid bolesnicima te korisnici domova za starije i nemoćne.

“Od 18. do 20. prosinca u covid ordinacijama Grada Zagreba pomoć je zatražilo 1330 građana. Na covid punktovima Domova zdravlja uzorkovana su 734 brisa, a na punktovima za antigensko testiranje 18. i 19. prosinca 1980 antigenskih testiranja, od kojih je 569 osoba bilo pozitivno, što je 28,7 posto”, kazala je zamjenica pročelnika za zdravstvo Ivana Portolan Pajić.

“U karanteni Grada Zagreba trenutno boravi 13 osoba – studenata i to devet u izolaciji te četiri u samoizolaciji. Ukupno je u karanteni do sada boravilo 190 osoba”, nadovezala se Portolan Pajić.

“Od petka je u Zagrebu zabilježeno devet kršenja odluka stožera, od kojih osam zbog nepravilnog nošenja maski. Dvije osobe dobile su novčane kazne jer su prethodno dva puta upozorene”, kazao je Stipo Mandić iz Policijske uprave zagrebačke.

Trenutno je u Zagrebu 16353 građana pod covid mjerom, što je manje za 2221 osobu.

Komentari