Šest vatrogasaca ozlijeđeno prilikom intervencije na potresom pogođenom području: U pomoć im stiže i psiholog!

Foto: HVZ

Vatrogasne snage su tijekom dana 2. siječnja te u noći 2. na 3. siječnja nastavile sa aktivnim radom na potresom pogođenom području Sisačko-moslavačke županije.

Vatrogasci rade na uklanjanju oštećenih dimnjaka, sanaciji krovišta, uklanjanju crijepova, osiguravanju ruševnih mjesta te drugih zadaća u svrhu spašavanja i zaštite ljudskih života.

Tijekom jutra su izvršene smjene ljudstva sa dopunom snaga i također otpuštanjem na odmor dijela snaga. Sve dislocirane snage iz drugih županija bile su raspoređene na području gradova Sisak, Petrinja i Glina te općine Majur kod Hrvatske Kostajnice.

Tijekom 2. siječnja, osim svih raspoloživih vatrogasnih snaga Sisačko-moslavačke županije,
bilo je angažirano ukupno 488 vatrogasaca sa 122 vatrogasnih vozila iz 17 drugih vatrogasnih zajednica županija te Državna vatrogasna intervencijska postrojba Dubrovnik HVZ-a.


Vatrogasne snage su i tijekom noći bile na obilasku terena, a saniranje posljedica ovog
razornog potresa vatrogasne snage (uz svakako i HGSS, Oružane snage RH, Crveni Križ i dr.) nastavljaju dokle bude potrebe za njihovim angažiranjem.

U Zagrebu u jednom danu 80 tehničkih intervencija

Rad vatrogasaca se odvija u teškim uvjetima, na oštećenim objektima i velikoj visini gdje
stalno prijeti opasnost od urušavanja i pada predmeta. Prilikom rada na objektima 2
vatrogasca iz DVD-a Kupinečki Kraljevec i Gračani su ozlijeđena. Ukupno do sada bilježimo 6 ozlijeđenih vatrogasaca. Do sada su ozlijeđeni i vatrogasci JVP Split, DVD-a Otočac, DVIP-a Dubrovnik te DVD-a Novalja.

Pošto ovakvi uvjeti rada izazivaju težak psihički napor za sve službe uključene u spašavanje, u pomoć vatrogascima raspoređenima na terenu stiže psiholog.

“Hrvatska vatrogasna zajednica osigurala je pružanje psihološke potpore vatrogascima na
terenu, s posebnim naglaskom na ozlijeđene vatrogasce”, rekao je glavni vatrogasni
zapovjednik Slavko Tucaković.

Nastavljena je sanacija posljedica potresa i u susjednim županijama. Vatrogasci JVP Grada
Zagreba i DVD-a sa područja Grada Zagreba tijekom 2. siječnja imali su 80 tehničkih
intervencija. Do sada je odrađeno preko 500 intervencija uklanjanja dimnjaka, sanacije
krovišta, uklanjanja oštećenih crijepova i fasada te ostalih izvida vezanih za procjenu stanja navedenih dijelova objekata.

Istovremeno, značajne snage iz Zagreba su angažirane i u Sisačko-moslavačkoj županiji. Vatrogasci s područja Zagrebačke županije zabilježili su 2. siječnja 50 tehničkih intervencija.

Komentari