SABOR JE ODLUČIO! Uvode se kazne za nepoštivanje mjera Stožera, doznajte kakve su cijene

FOTO: Patrik Macek/PIXSELL

Saborski zastupnici na današnjoj sjednici očitovali su se o amandmanima na izmjene Zakona o zaštiti od zaraznih bolesti, kojim se uvode kazne za nepoštivanje epidemioloških mjera.

Time je izglasan novi Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti prema kojem se uvode kazne za kršenje mjera. Glasalo je 129 zastupnika, 76 je za, 53 je protiv.

Novčane kazne za kršitelje mjera vrijediti će od subote. Naime, 500 kuna platit ćete ako ne nosite pravilno masku. Kazna od 10.000 kuna do 40.000 kuna predviđena je za pravne osobe ako se ne pridržavaju mjera propisanih zakonom odnosno ako ne poštuju zabranu ili ograničenje javnih događaja i okupljanja ili ako ne poštuju zabranu ili ograničenje privatnih okupljanja.

Za odgovorne osobe u pravnoj osobi i fizičke osobe obrtnika te fizičke osobe koje obavljaju drugu samostalnu djelatnost kazna je od 5.000 do 10.000 kuna. Vlasnik privatnog posjeda platit će kaznu od 5000 do 10.000 kuna ako organizira ili dopusti privatno okupljanje protivno odredbama zakona.


FOTO: Igor Kralj/PIXSELL

Nadzor nad provedbom mjera provodit će policija, inspektori tijela državne uprave nadležnog za Civilnu zaštitu, inspektori Državnog inspektorata te inspektori drugih tijela. Naplata kazni usklađena je s odredbama prekršajnog zakona što znači da oni koji kaznu dobiju, ako je plate u roku od tri dana plaćaju 50 posto izrečene kazne.

SDP-ov zastupnik Arsen Bauk  naveo je kako su mjere podijeljene u tri kategorije i to lakša kao nošenje maski, srednja koja se odnosi za zabranu ili ograničavanje javnih okupljanja te teška mjere zabrana ili ograničavanja privatnih okupljanja zahtjeva “težu većinu.

“Vrijeme je da parlamentarna većina prizna sebi da smo iz obične zaštite zdravlja došli u kategoriju velike prirodne nepogode”, objasnio je i napomenuo da SDP neće podržati zakon.

“Ako želite stvari rješavati po principu ljutu travu na ljutu ranu, onda barem narodu priznajte da je rana ljuta”, rekao je Bauk.

Tomislav Tomašević iz platforme Možemo upozorio je da se ovime ograničavaju prava i slobode te da se mora imati dvotrećinska većina.

“Očito želite sami, ali ćete sami i biti odgovorni. Mi ne možemo pristati na nerazmjerne kazne i na to da se ograničavaju Ustavom zajamčena prava i slobodne u nedogled, bez kontrole koja bi trebala biti svakih nekoliko tjedana od parlamenta”, istaknuo je.

HDZ-ov zastupnik Branko Bačić istaknuo je kako je zakon u cijelosti usklađen s Ustavom te da sve što rade, rade i sve demokratske zemlje koje su borbu protiv korone prepustile Vladi.

Komentari