PULMOLOG S JORDANOVCA ZGROŽEN: ‘To je bila masa ljudi, jedan na drugom! Policijski sat je isto opcija!’

Photo: Sandra Simunovic/PIXSELL

Razgovarali smo s pulmologom iz Klinike za plućne bolesti Jordanovac, Sašom Srićom. Kazao je kako je sinoć prolazio centrom Zagreba nešto prije ponoći i zgrozio se prizorom koji je vidio.

“To je bila masa ljudi, jedan na drugom. To je baš bilo ono, popriličan broj ljudi. Definitivno je da se moraju uvesti nove mjere. Po meni, lockdown je zadnja opcija, ali skraćivanje radnog vremena, smanjnjenje javnih okupljanja, pa i policijski sat, da”, kazao je Srića za Zagreb.info.

Pozvao je ljude da se pridržavaju mjera koje je Stožer donio.

“Nek se ljudi pridržavaju mjera. Nema ljudstva, preko 2000 liječnika je izvan pogona, a i medicinskih sestara. Prvo policijski sat, pa zadnje lockdown. Velika većina se pridržava, ali dovoljna je jedna osoba i može nastati kaos”, objasnio je.


Objasnio je i je li očekivao ovako visoku brojku zaraženih, ali i što tek očekuje.

“Nažalost brojka je relativno očekivana, pitanje je to je li na granici eksponencijalnog raesta. Do kraja mjeseca je izvjesno da će se udvostručiti. Da, mislim da će biti i 4000 novih slučajeva, ako se ovako nastavi. Pitanje je što će biti za vikend, jer je manje testiranja, pitanje je što nas očekuje idući tjedan. Mislim da se maksimalno čini i od strane Stožera. Ono što je bitno, mislim da treba uvesti kazne za nenošenje maski! Ne znam kakva druga opcija postoji, ako ovo ne ide”, rekao nam je pulmolog.

Kaže da je prvo pokušao smiriti situaciju, ali vidi da tako jednostavno ne ide.

“Ovo je manjina, neka situaciju shvate ozbiljno, nije ovo sitni virus niti prehlada. Krajnji je trenutak ako se želimo izvući. Išao sam sa smirivanjem, poručujem da će drugi koji obolijevaju od drugih bolesti, da ih neće ih imati tko liječiti ako se ovako nastavi”, objasnio je.

Pozvao je i ljude da se cijepe protiv gripe.

“Ne štiti protiv koronavirusa, ali štiti od toga da ne dobijete i koronu i gripu u isto vrijeme”, zaključio je.

Komentari