Priče o tome da se neki građani vode kao pozitivni na koronavirus, iako se nisu testirali, su točne! Evo o čemu je riječ!

Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

Od samog početka pojave korone u Hrvatskoj, a u posljednje vrijeme sve intenzivnije šire se priče da je netko dobio pozitivan nalaz, a da se uopće nije testirao.

Tako se na društvenim mrežama šire priče o tome da ljudi dobivaju pozitivan nalaz, a da se uopće nisu testirali. Zavrzlami je doprinijela i nespretna objava Koronavirus Hrvatska – COVID19 – savjeti i informacije na Facebooku.

Na brojne upite stranica Koronavirus Hrvatska odgovorila je da se sve osobe koje su poslane na testiranje, a nisu se odazvale preventivno automatski tretira kao pozitivne.

Objašnjavali su da se na to gleda kao npr. na to kad se odbije alkotest. Ta se osoba smatra pijanom. A onda su se ispričali zbog ”nespretne formulacije” i poručili da provjeravaju s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo što se događa s osobama koje su liječnici obiteljske medicine poslali na testiranje, ali se na testiranju nisu pojavili.


DNEVNIK.hr te je informacije provjerio u Nacionalnom stožeru civilne zaštite. ”Nitko se ne može proglasiti pozitivnim, a da nije dobio pozitivan test”, rezolutno su poručili.

HZJZ je objavio nove kriterije za testiranje i prekid samoizolacije i karantene. Glavna je novost da se za većinu trajanje samoizolacije skraćuje na 10 dana, uz neke iznimke.

”U situaciji proširene bolesti COVID-19 u populaciji kakva je trenutačno u Hrvatskoj, a u slučaju ograničenih kapaciteta (…) sve osobe koje nisu prioritet za testiranje, a imaju simptome koji upućuju na bolest COVID-19, treba tretirati kao oboljele, tj. uputiti ih u izolaciju 10 dana od početka bolesti, a njihove bliske kontakte u karantenu ili samoizolaciju.

Liječnik primarne zdravstvene zaštite treba takve slučajeve prijaviti kao vjerojatne slučajeve putem prijave zarazne bolesti (digitalne platforme)”, navodi se također u tom dokumentu.

Ljudski faktor

U prijevodu, to znači da će vas tretirati kao zaraženog i ako se niste testirali. Ali to ne bi smjelo značiti da će vas netko i nazvati da vam kaže da ste zaraženi/pozitivni.

Na sve priče da je susjeda čula da se tako nešto dogodilo ili da strina ujakova brata zna jedan takav slučaj objašnjenje bi moglo biti – ljudska pogreška, piše tako Dnevnik.hr.

”Moguće je da je bilo nekoliko takvih slučajeva”, napisali su administratori na Facebook stranici Koronavirus Hrvatska i objasnili da je očekivano da se potkrade pokoja pogreška u obrađenih pola milijuna testova. Napominju da imaju informacije da su pogreške, nakon što su otkrivene, odmah ispravljane.

Komentari