Predsjednik se opet oglasio na Facebooku: ‘Poštivati i dostojno obilježavati Dan neovisnosti najmanje je što možemo kao dug prema svima’

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović posljednjih nekoliko tjedana redovito iznenađuje javnost objavama na svom Facebook profilu, kao i izjavama za medije. Podsjetimo, posljednja na meti mu se našla bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, a danas je u prijepodnevnim satima ponovno javno istupio, no ovoga puta bez obračunavanja.

Kako na današnji dan obilježavamo Dan Hrvatskog Sabora, Milanović je odlučio reći nešto o ovome velikom datumu za našu državu.

Izvor: Facebook

Hrvatski sabor je 8. listopada 1991. godine donio Odluku o raskidu državnopravnih sveza s ostalim republikama i pokrajinama bivše države čime je proglašena puna i nepovratna neovisnost Republike Hrvatske. Bila je to konačna potvrda – i to od strane najvišeg predstavničkog tijela hrvatske države – volje ogromne većine hrvatskih građana koji su se na referendumu 19. svibnja iste godine izjasnili kako žele samostalnu i suverenu Republiku Hrvatsku. Nakon lipanjske Ustavne odluke o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske, Hrvatski je sabor 8. listopada 1991. trajno utvrdio spomenuti referendumski dokaz najvećeg nacionalnog jedinstva u novijoj hrvatskoj povijesti. Poštivati i dostojno obilježavati Dan neovisnosti najmanje je što možemo kao dug prema svima koji su na povijesnom referendumu glasali za samostalnost i suverenost Republike Hrvatske, kao i prema narodnim zastupnicima koji su 8. listopada 1991. volju hrvatskih ljudi jednoglasno podržali.”, napisao je u objavi predsjednik.


Komentari