Predsjednik Milanović traži od Vlade hitno rješavanje problema zaštićenih najmoprimaca!

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Od rujna 2023. vlasnicima stanova, u kojima desetljećima žive, zaštićeni će najmoprimci morati plaćati stanarinu po tržišnim kriterijima.

Ovom odlukom Ustavnog suda potvrđena je ustavnost zakonskih odredbi po kojima se visina najma za zaštićene najmoprimce svakog rujna tijekom pet godina uvećava za iznos 1,20 puta veći od najamnine koju su zaštićeni najmoprimci plaćali na dan 31. kolovoza 2018.

U rujnu 2023. zaštićeni najmoprimci bit će dužni iseliti se iz stanova ako s vlasnicima stanova u međuvremenu ne dogovore otkup stana ili sklope novi ugovor o najmu.

Podsjetimo, riječ je o stanovima koje država nikada nije formalno nacionalizirala, ali je na njima zasnovala stanarska prava trećih osoba.


O svemu se danas oglasio predsjednik Zoran Milanović koji traži od Vlade hitno rješavanje problema zaštićenih najmoprimaca koji su se našli u ovoj situaciji.

Država i vlada moraju riješiti problem zaštićenih najmoprimaca jer je 1. rujna ove godine stupilo na snagu novo veliko povećanje najamnina koje mnogi od njih, u pravilu umirovljenici, neće moći plaćati.

Radi se uglavnom o starijim ljudima, njih oko deset tisuća, o grupi ljudi koja se nalazi u katastrofalnoj situaciji zato što su imali nesreću da ne dobiju društvene stanove u socijalizmu, pa da ih mogu otkupiti. Nisu imali tu sreću da dobiju inflatorne kredite pa da nešto što se otplaćuje dvadeset pet godina otplate u pet godina. Ne znajući, ušli su u najam a onda se pokazalo, nakon devedesete godine, da postoje vlasnici od ranije.

Vlasnici trebaju biti zaštićeni i dobiti svoje pravo, to je riješeno i zakonom koji je donesen 2018. godine. Ja sa svoje strane mogu izreći samo žaljenje što u onoj nemogućoj financijskoj situaciji to nisam i nismo riješili na način na koji smatram da to treba riješiti. Razumijem i uzimam u obzir i stanje u kojem se trenutno nalaze hrvatske državne financije. To ne bi trebalo trajati predugo i onog trena kada stanje javnih financija bude nešto bolje, mislim da država i vlada ovaj problem moraju riješiti, prvo iz etičkih razloga, a drugo jer mogu bez većih problema riješiti. Još jednom naglašavam, vlasnicima svaka čast, neka dobiju svoje. Međutim, deset tisuća ljudi, grupa mala, grupa stara, nema ni glas niti snagu, ni energiju niti novac da ovaj problem riješi.“, ustvrdio je predsjednik Zoran Milanović.

Komentari