Posljednje pripreme za obnovu unutrašnjosti katedrale: ‘ Radi se smireno i spretno, ne čuju se psovke i povici ‘

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Zbog posljedica potresa u ožujku, ove godine se neće održati misno slavlje povodom Božića u Zagrebačkoj katedrali. To je ujedno i prvi put nakon čak 140 godina. Dakle, na polnoćku i misu za Božić u katedrali zaboravite, no dobra vijest jest da su radovi u puno jeku.

Osamnaest mjastora marljivo radi i po deset sati na postavljanju skela kako bi omogućili stručnjacima da utvrde razmjere štete koje nisu vidljive s tla. Obnova će biti poprilično kompleksna, jer se vizura katedrale mora vratiti u prvotno stanje. Rektor zagrebačke prvostolnice Josip Kuhtić procjenjuje da bi cjelokupna obnova mogla koštati oko sto milijuna kuna.

Sve teče u najboljem redu, a dečki koji rade ovdje su izuzetni. Za tjedan dana trebali bi biti gotovi s postavljanjem iznutra, a onda slijedi druga ekipa – arhitekti, restauratori, konzervatori, arheolozi. Cijeli stručni tim bit će uključen u obnovu katedrale, a nadamo se da će, kada sve to završi, ona ponovno zasjati kao nekad”, rekao je za 24 sata izvođač radova Petar Žaper, ujedno i vlasnik tvrtke Agram.

Žaper ne krije ponos što je upravo njegova tvrtka uključena u ovaj povijesni projekt, te ističe da radnici svoj posao rade s dozom opreza, zbog cijele situacije i s poštovanjem prema “svetom prostoru“.


“Ne čuju se psovke i povici, a radi se smireno i spretno. Opasno je, ali nema niti jednog posla koji je siguran. Možda nas i božja ruka čuva”, prokomentirao je.

Podsjećamo, 22. ožujka, osim vanjskih oštećenja, posebno na vrhovima tornjeva gdje su već postavljeni zamjenski križevi, u unutrašnjosti katedrale je najviše stradao svod zbog čega se postavljaju visoke skele kako bi pružile potporu.

“Ovdje je dnevno znalo biti stotine ljudi, nedjeljom smo znali imati šest misa. Svi su voljeli dolaziti ovdje, posebno mladi. Nema dana kada me netko na ulici ne zaustavi ili nazove da pita kada će ponovno moći u katedralu. Ljudi su sad posebno živnuli kada su vidjeli da se ovdje nešto radi i da se postavljaju skele, to im je dalo nadu da će možda uskoro moći doći ovdje. No, ne želimo ništa još govoriti dok stručnjaci ne procijene da je sigurno za vjernike biti unutra, no uz božju pomoć, nadamo se uskoro”, rekao je Kuhtić.

Komentari