Pomozimo im: Jedino stalno primanje ove obitelji iznosi 299 kuna, a roditelji ignoriraju svoje zdravlje kako bi kćerkići priuštili osnovne potrepštine

Foto: Facebook

U Facebook grupi ‘Zagrebački humanitarci’ nedavno je objavljena tužna priča jednoj maloj i skladnoj obitelji koja se našla u tisuću problema koje im je život priredio.

Kažu da se roditelji sa kćerkicom od 9 godina već dugi niz godina bore se s neimaštinom i raznim bolestima. Ovi oditelji zanemaruju sve svoje zdravstvene poteškoće kako bi svojoj kćerkici omogućili barem ono najosnovnije, no ne polazi im za rukom. Majka boluje od dijabetesa TIP-2 i na inzulinskoj je terapiji, a istovremeno je i srčani bolesnik. Otac je zbog kalcifikacije na koljenima teško pokretan pa može samo povremeno raditi, ali ne uspijeva zadržati ni jedan posao. Njih ionako rijetko i teško dobije.

No, ne predaje se i radi sve što mu se ponudi. Liječnik mu je preporučio operaciju, no od nje zazire jer bi oporavak bio dug a za to vrijeme obitelj vjerojatno ne bi imala što za jesti. Zbog sveg se ovog nedavno otisnuo na probni rad u inozemstvo, no nije izvjesno koliko će dugo tamo izdržati zbog zdravstvenog stanja.

U objavi stoji da su ovi roditleji iznimno posvećeni kćerkici, koja je vesela i bistra djevojčica, no potpuno svjesna situacije u kojoj se nalaze. Izuzetno je skromna i zahvalna za sve što dobije, veseli se i najmanjoj sitnici.


Djevojčica je željna svega, a obzirom na prilike u kojima se nalaze, kruh, tjestenina i riža su najzastupljenije namirnice u njenoj prehrani. Liječnica je roditelje upozorila na važnost uravnotežene prehrane koja bi u ovom slučaju mogla pozitivno utjecati na genetsku predispoziciju za dijabetes kod djevojčice, no oni si to jednostavno ne mogu priuštiti.

Jedino sigurno mjesečno primanje im je dječji doplatak od 299 kuna, a povremenim poslovima zarade nedovoljno za redovne mjesečne troškove. Režije koje iznose oko 1.700 kn plaćaju neredovito ili nikako što ovisi o prihodima, pa su u opasnosti od izbacivanja iz stana.

Najžalosnije nam je što malena rijetko jede meso i voće, te što joj roditelji ne mogu ispuniti ni osnovne potrebe, a kamoli sitne želje koje ima baš kao i sve druge djevojčice njezina uzrasta. Zbog toga smo odlučili pokrenuti akciju i pomoći im skupiti kunice za stanarinu, režije i nešto hrane, te obuću (br. 34/35) i odjeću (br. 152/158/164) za djevojčicu.

Najpotrebnije je:

HRANA: mlijeko, suhomesnati proizvodi, meso, sir, mliječni namazi, žitarice, jogurt, pašteta, gotove juhe, pekmezi, kava, ulje, šećer, pelati, konzervirana hrana, tjestenina, riža, voće i povrće koje može stajati (krumpir, mrkva, luk, češnjak, jabuke…)

HIGIJENSKE POTREPŠTINE: deterdžent i omekšivač za rublje, deterdžent i spužvice za suđe, sapun za ruke, gel za tuširanje, vlažne maramice, šampon i regenerator za kosu, pasta i četkice za zube, dezodoransi, sredstva za čišćenje, toaletni papir, štapići za uši i higijenski ulošci

DAROVNE KARTICE(kako bi si mogli kupiti svježe namirnice): Konzum, Spar, Kaufland, Lidl

NOVAC: za plaćanje stanarine i režija

OSTALO: Kućna apoteka s lijekovima za djecu (sirup protiv temperature, sirup protiv kašlja i grlobolje), pojačivači imuniteta, tablete protiv bolova, flasteri i zavoji

Svi koji se žele uključiti, za primopredaju donacije mogu kontaktirati naše voditeljice 

Mia Sofilić Gaćeša, Iva Šamija, Ana-Marija Paić i Sandra Petravić, ili dogovoriti preuzimanje na 099/6172-430.

Akcija počinje 20.listopada 2020. i traje do 10. studenog 2020.

Oni koji žele, mogu uplatiti kunice na IBAN: HR8623600001502804981 s naznakom: donacija. Vaše donacije možete ostaviti na našem sabirnom mjestu:

• Šišaona, Jurišićeva 9, Zagreb

Ili poslati na sljedeće kioske Tiska:

• ZG – Botinec-Tržnica, Bašćanske ploče 5, 10 000 Zagreb, šifra: 915870

• SAMOBOR – Kaufland, Grada Wirgesa 2, 10 340 Samobor, šifra: 919800

Akcija je prijavljena Gradskom uredu i vodi se pod evidencijskim brojem GZG-HA/USI-20-9.

Komentari