PODRŠKA ZAPOSLENICIMA HNK-a U ZAGREBU: Zaposlenici traže odgovornost intendantice, jer tvrde, epidemiološke mjere nisu poštovane

Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Unison – Hrvatski glazbeni savez, kao krovni savez glazbenih udruga u Hrvatskoj, čiji su osnivači Hrvatsko društvo skladatelja(HDS), Hrvatska glazbena unija(HGU), Hrvatska udruga istaknutih glazbenika(HUIG), Hrvatska udruga orkestralnih i komornih umjetnika(HUOKU) i Hrvatska udruga za zaštitu izvođačkih prava(HUZIP), na Upravnom odboru koji se održao 15. prosinca 2020. godine podržao je dopis HUOKU-a naslovljen na
Ministarstvo kulture i medija.

“Sa zabrinutošću smo pročitali sve elemente u dopisu, u kojem je navedeno da se veći broj zaposlenika HNK Zagreb, a ujedno i članova HUOKU-a, zbog neadekvatne primjene zaštitnih mjera, u proteklom razdoblju na radnom mjestu zarazio virusom COVID-19.

Pridružujemo se podršci zaposlenicima Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu u njihovom zahtjevu da se utvrde sve relevantne činjenice vezane uz provođenje mjera koje je donio Nacionalni stožer Civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske”, poručuju iz Unisona.

Hrvatska udruga orkestralnih i komornih umjetnika (HUOKU) podržava zaposlenike HNK u Zagrebu u njihovu zahtjevu da se utvrde sve činjenice i odgovornost za neprovođenje mjera Nacionalnog stožera te poziva Upravu HNK i Ministarstvo kulture i medija na što hitniju reakciju.


HUOKU u priopćenju poziva Upravu HNK, Ministarstvo kulture i medija te ostale institucije “na što hitniju reakciju, a sve u svrhu zaštite zdravlja zaposlenika te omogućavanje nastavka rada naše najveće kulturne ustanove u ovom nesigurnom vremenu”.

“Kako smo od naših članova dobili iscrpne detalje o kronologiji događanja, mišljenja smo da su sve dosadašnje mjere poduzete u smislu zaštite zaposlenika bile nedostatne”, napominju.

To se, navode, odnosi na nedovoljan razmak između umjetnika u orkestralnoj rupi i na pozornici te na mjere koje se tiču uzusa struke poput smanjivanja sastava za programe koji zahtijevaju velik broj umjetnika.

Iako su zaposlenici kazališta putem svojih predstavnika cijelo vrijeme pokušavali ukazati na potrebu izmjene repertoara, dodaje HUOKU, uprava njihovim molbama i zahtjevima nije udovoljila.

“Na taj su se način mogle sastaviti dvije, pa čak i tri postave ansambla koje ne bi dolazile u međusobni doticaj, što bi svakako doprinijelo znatno manjem riziku od potencijalne zaraze”, smatra HUOKU.

“Također, u potpunosti nam je neprihvatljivo prozivanje zaposlenika iz redova umjetnika pogrdnim imenima zbog njihovih medijskih istupa”, ističu iz HUOKU-a.

HUOKU je podršku izglasao jednoglasno na skupštini održanoj 12. prosinca.

Djelatnici Opere HNK u studenom su u anonimnom pismu upućenom medijima ustvrdili da Uprava te kazališne kuće ne provodi epidemiološke mjere te da se širi zaraza covida 19. Uprava kazališta odbacila je optužbe ustvrdivši da su od službenog proglašenja pandemije poduzimane sve predviđene mjere te da su sva postupanja bila u skladu s preporukama, a optužbe za nepridržavanje mjera i nesuzbijanje i širenje zaraznih bolesti ocijenjene su zlonamjernima.

Nakon smrti dugogodišnjega člana Zbora HNK Zagreb Ante Topića, Hrvatski sindikat djelatnika u kulturi podnio je kaznenu prijavu protiv intendantice HNK-a u Zagrebu Dubravke Vrgoč tvrdeći da je do zaraze došlo zbog nepoštivanja epidemioloških mjera.

Ministrica Nina Obuljen Koržinek ocijenila je zlonamjernima tvrdnje da je intendantica nehajem skrivila smrt Ante Topića te je apelirala da se prestanu u javnost plasirati poluinformacije. Naglasila je kako se tom problemu pristupilo vrlo ozbiljno, te su od HNK-a Zagreb zatražena očitovanja.

Komentari