PODNESENA PRIJAVA! Valentiću i Cimermanu prijeti zatvor zbog vježbanja u Crkvi

Foto: Facebook

Policija je prijavila Marija Valentića i Šimuna Cimermana koji su samoinicijativno nakon odluke Stožera civilne zaštite da se zatvore sve teretane i sportski objekti, a da se slobodno i dalje održavaju misna slavlja, odlučili u crkvi svete Mati Slobode na Jarunu vježbati.

Cijeli performans su snimili i tekstualno objasnili na Facebooku. Zbog vježbanja u crkvi , kako doznajemo Valentić i Cimerman prijavljeni su po člancima 6. i 14. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

“Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad dvojicom muškaraca 46-godišnjakom i 40-godišnjakom zbog sumnje u počinjenje prekršaja iz članka 6. i 14. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Naime, sumnja se da su osumnjičeni 30. studenoga u popodnevnim satima na adresi u Zagrebu, Ulica don Petra Šimića, na prostor  Crkve Svete Mati Slobode, neovlašteno i bez ičijeg odobrenja unijeli u prostor kapelice spravu za vježbanje na kojoj je vježbao 46-godišnjak i prostirku na kojoj je vježbao 40-godišnjak, a što su video dokumentirali nakon čega su tu istu opremu za vježbanje iznijeli i napustili prostor Crkve. Snimljeni video uradak potom, objavili na svojim profilima društvene mreže čime su ga, kao takvog u određenom trenutku učinili dostupnim široj javnosti. Posljedica učinjenog je bila dijeljenje na drugim društvenim mrežama, a što je uznemirilo građane, posebice vjernike. Navedenim, ispunila su se obilježja prekršaja čime su na javnom mjestu na naročit drzak i nepristojan način vrijeđali građane, narušavali njihov mir i omalovažavali njihove moralne osjećaje”, rekli su nam iz policije.

Dodali su kako su nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policijski službenici protiv obojice osumnjičenih muškaraca podnijeli optužni prijedlog  Općinskom prekršajnom sudu u Zagrebu.


Kazna za prvo djelo je od 50 do 350 njemačkih maraka (u Zakonu su kazne i dalje određene u njemačkim markama) ili zatvorska kazna od 30 dana, a za drugo 50 ili 200 njemačkih maraka ili 30 dana zatvora.

Foto: Facebook

Cimerman je naknadno objasnio kako je akcija vježbanja u crkvi nije bila uperena ni protiv vjernika ni protiv crkve. Također, ispričavao se svima koje je ovaj protest povrijedio, ali i samoj crkvi Sveta mati slobode te Valentiću jer je, ideja, kako kaže, njegova.

Napomenuo je i da bi se zauzeo i da je stvar obrnuta, da vjernici ne mogu imati obrede u crkvi, a sportaši mogu trenirati. Vjeruje da će isprika biti shvatljiva i prihvaćena. Zbog njegovog stava dobivao je prijeteće poruke.

“Za naš stav i izjave već su ljudima bacili kost za – doslovce – javni linč, križarski rat, đihad, a da ne spominjem poruke u inboxu i maltretiranje i prijetnje mojoj obitelji putem telefona. Stoga, od navedenih ispriku ne tražim, niti bih je dao. A ljudi koji sebe smatraju kršćanima jednostavno ne bi smjeli imati ovakve stavove i kada pogledate sve to – da, imamo veliki problem u društvu. I to je upravo ta radikalizacija, a koja se mora početi rješavati na svim društvenim razinama”, objasnio je.

Komentari