Plenković uoči lokalnih izbora: Na Zagreb šaljem najjače snage! Oporba je pokazala duboko nerazumijevanje ove krize!

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković u intervju Globusu komentirao je trenutnu situaciju s koronavirusom dodavši da je potrebna solidarnost te visok stupanj odgovornosti kako bi se spasilo što više života i gospodarstvo, a oporbu je prozvao da neodgovorno ruši sve što se čini u borbi protiv Covida-19.

Premijer je u intervjuu potvrdio da se razmatraju i nove mjere, kao i proširenje postojećih, s ciljem smanjenja broja oboljelih.

“Ponovit ću da je naš prioritet bio i ostao očuvanje zdravlja naših građana i spašavanje svakog života. Tu treba jasno reći da nije izbor zdravlje ili gospodarstvo, nego – i zdravlje i gospodarstvo. Najlakše bi bilo uvesti još jedan lockdown, no malo tko pritom pita odakle onda za plaće i financiranje gospodarstva”, rekao je.

“Ovakva kriza traži od svih nas usmjerenost na nacionalno jedinstvo, međusobnu solidarnost i visok stupanj odgovornosti kako bismo spasili što više života, a posredno i naše gospodarstvo koje je, uostalom, ključno i za financiranje zdravstvenog sustava”, poručio je.


Govoreći i dolasku cjepiva istaknuo je da ćemo se zaraze brže riješiti bude li se velik udio stanovništva cijepio te najavio pokretanje javne kampanje jer, kako je naglasio, želimo da sve informacije o cjepivu budu transparentne, jasne, znanstveno utemeljene kako bi se građanima objasnilo koje su koristi od njega i kako ih ono može zaštititi od bolesti.

Komentirajući poteze oporbe ustvrdio je kako je šteta što se njezin doprinos u korona krizi “sveo na miniranje rada stožera”.

“Nastojanja oporbe da se o svemu odlučuje u Hrvatskom saboru samo dodatno razotkriva njihovo duboko nerazumijevanje prirode ove krize u kojoj je potrebno donositi odluke. Kako bi se, primjerice, u Saboru postigla dvotrećinska većina o tome treba li fizička distanca bili metar, metar i pol ili dva, koliko ljudi može biti u trgovinama ili na tržnici i da ne nabrajam dalje? Ne želim ni pomisliti kakvo bi nam tada tek izgledalo upravljanje ove krize”, rekao je Plenković.

Dodao je da su u Hrvatskom saboru izglasani svi potrebni zakoni koji omogućuju vladi i stožeru da donosi potrebne operativne odluke te ustvrdio da je takav sustav “osigurao potrebnu fleksibilnost za donošenje svih potrebnih mjera u kratkim rokovima”.

“Ako u oporbi imaju vremena neodgovorno rušiti sve što činimo u borbi protiv Covida-19, to je njihovo pravo, a mi ćemo nastaviti poduzimati optimalne mjere za zaštitu zdravlja i očuvanje gospodarstva”, poručio je premijer.

Odgovorio je i na pitanje vidi li sebe kao političkog maratonca. Na početku je drugog mandata i ima priliku biti prvi premijer koji je odradio dva. Kancelarka Merkel završava četvrti mandat i nagovaraju je da ostane na čelu njemačke Vlade i peti mandat. Spomenuo je i lokalne izbore.

Rekao je da će o kandidatima razgovarati u siječnju iduće godine. “Ići ćemo s najjačim timom na lokalne izbore 2021. i programom koji će ponuditi viziju daljnje obnove i budućnosti Zagreba”, rekao je.

“Da, sigurno se vidim kao politički maratonac, tek mi je 50… A uostalom, temeljito sam se pripremao da bih u najzrelijim godinama preuzeo najodgovornije dužnosti. Trajanje u politici i u europskim poslovima ne mjeri se samo mjesecima i godinama mandata, ali to jest važan pokazatelj. Kancelarka Merkel više je od političkog maratonca – ona je čvrsta konstanta ne samo u njemačkoj nego i u europskoj i svjetskoj politici.

Ozbiljna politika je maraton, kontinuitet, na kratku stazu može se nešto brzo postići, ali to rijetko traje i ostaje. I globalno upravljanje pandemijom Covid-19 pokazalo je razliku između ozbiljnog vodstva i adekvatnog pristupa krizi i populističkog. U okolnostima kada morate promišljati mjere koje će sačuvati živote ljudi, a istovremeno i gospodarstvo, tu nema prostora za demagogiju i populizam, već za odlučne i odgovorne poteze te povjerenje institucija i građana, što populisti i akteri s krajnjeg političkog spektra nastoje razoriti. Što se mene tiče, dobio sam drugi put povjerenje hrvatskih građana da vodim Vladu i na tu odgovornost sam usmjeren”, odgovorio je premijer.

Komentari