Plenković se naljutio na pitanje o misama: ‘Nije isto biti tamo ili satima u kafiću i pritom piti alkohol’

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković obratio se javnosti nakon sudjelovanja na poslovnoj konferenciji u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

Na pitanja o mjerama pomoći poslodavcima koje su produžene još iduća dva mjeseca te koliko će to koštati državu, odgovara: “Mi smo po našim procjenama na razini otprilike 500 milijuna kuna. Jučer je Vlada imala zaključak podrške mjerama HZZ-a. Naša poruka je jasna – dok bude trajala ova kriza, dok se dovoljno ne promijene okolnosti u smislu da nemamo ovako razorne udare vala, da ćemo učiniti sve intervencijama da pomognemo privatnom sektoru.”

“U mjerama su angažirani svi i radimo sve što možemo. Najviše sredstava smo osigurali iz EU fondova. Jedna smo od prvih zemalja koja je saborski potvrdila taj dio sredstava koji dolazi iz EU fondova”, kazao je.

Komentirao je i izjavu Peđe Grbina, koji je Plenkovića prozvao za odgovornost.


“Mi smo rekli da će situacija na jesen i zimu biti gora. I ako oporba ako nema drugog argumenta, ja to razumijem, ali treba pošteno reći je li Vlada sve napravila. Još nitko nije ne dobio zdravstvenu skrb u RH”, kazao je.

“Podsjećam, pet oporbenih inicijativa smo imali na dnevnom redu. I sve su bile u 3 popodne. A oni svjesno, plaću da im je valjda većina tavila kasno navečer. To izgleda smiješno. Trošite vrijeme na nebitne teme. Satima. A onda plačete”, bio je oštar prema oporbi.

“Čuli ste što je cilj mjera, a to je smanjiti fizičke kontakte. Mjere imaju za cilj da umire kretanje populacije. Kad se to dogodi, što je manje fizičkog kontakta, bit će manje zaraze”, napomenuo je.

Dodaje da će učenici i studneti biti van sustava i da je to umirenje. Kontakt će se smanjiti i ako određen broj radnika ode na kolektivne godišnje. “Sa svim tim elementima, mislim da ćemo postići efekt smanjenja zaraze”, dodao je.

‘Nema zemlje koja ne balansira’

Osvrnuo se na Njemačku koja sa strožim mjerama bilježi više zaraženih i preminulih.

“Budite malo fer, u smislu sljedeće. Borba protiv covida ima dva pristupa, jedan je zatvoriti sve i biti u lockdownu godinu dana ili ćemo balansirati. A svi balansiraju, nema zemlje koja ne balansira. Pokušavamo održati financije radna mjesta, ali i zdravlje. Žalimo za svakim izgubljenim životom. Svaki život koji je izgubljen je veliki gubitak za Hrvatsku. Mjere smo poduzeli prema strategiji koja je bila proporcionalna situaciji epidemije. Dugi val koji je pogodio Europu, a osobito srednju, je vrlo razoran u mnogim zemljama”, rekao je premijer.

“Što se tiče plaća i mirovina neće doći u pitanje. Plaće će biti tu, mirovine će biti tu. Napravit ćemo sve što odgovorna vlast i vlada trebaju. Ključ je sljedećih šest mjeseci. Izgledno je da na proljeće epidemija neće biti ovako snažna. Cjepivo će dolaziti, pokazat ćemo otprornost ooj zarazi. Mjere će trajati do kada treba. Iskoristit ćemo ovu prilizu za nekakav reset”, kazao je premijer odgovarajući na novinarsko pitanje o padu BDP-a.

Ako bude mogao ići će na polnoćku i misu. Komentirao je odluku za mise. “To su sve spinovi. Hrvatska nastoji voditi računa. Ja mislim da je to dobra odluka. Velika većina vjernika je razumna. To su razumne i racionalne odluke. Govorimo o okviru koji nije usporediv. Nije isto biti na misi sat vremena i biti satima u kafiću, i pritom piti alkohol”, zaključio je Plenković.

Komentari