Pet zaposlenika jedne zdravstvene ustanove osumnjičeno da su malverzacijama oštetili proračun te ustanove za 320 tisuća kuna

Foto: PUZ

Pet osoba osumnjičeno je za gospodarske malverzacije kojima je proračun jedne zdravstvene ustanove oštećen za 320 tisuća kuna.

Osumnjičene osobe su sadašnji i bivši zaposlenici zdravstvene ustanove kojoj je osnivač jedinica lokalne i regionalne samouprave, zbog osnova sumnje da su počinili više kaznenih djela u stjecaju i to  “Zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju”, “Zlouporaba položaja i ovlasti”, “Krivotvorenje službene ili poslovne isprave” te “Oduzimanje ili uništenje službenog pečata ili službenog spisa”.

Sumnja se da su zaposlenicima koji nisu dolazili na posao za siječanj 2015. godine obračunavali plaću kao da su dolazili te su krivotvorili Upitnike i Izjave o fiskalnoj odgovornosti za 2014. godinu na način da su neistinito popunili Upitnik tvrdeći da su se isplate temeljile na vjerodostojnoj dokumentaciji i zaposlenicima ureda zaduženog za kontrolu ih učinili nedostupnima.

Također se sumnja da su u razdoblju od 2012. godine do 2015. godine provodili isplate sa žiro računa ustanove po nevjerodostojnim računima, a što je suprotno članku 10 Pravilnika o proračunskom računovodstvu i računskom planu, a za razdoblje od siječnja 2015. godine do svibnja 2015. godine u službene knjigovodstvene isprave nisu unijeli iznose obustava te su nenamjenski trošili proračunska sredstva ustanove.


Osumnjičeni su isplaćivali predujmove i pozajmice, suprotno članku 53 Zakona o proračunu te su isplaćivali dodatke na plaću i zapošljavane osobe na radnim mjestima koji ne ispunjavaju potrebne uvjete za propisana-sistematizirana radna mjesta.

Po dovršenom kriminalističkom istraživanju Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu podnijeto je posebno izvješće, izvijestila je Policijska uprava Zagrebačka.

Komentari