Ovo su razlike između ljetnih i zimskih auto guma – pripremi se za novu sezonu!

Zakon propisuje da minimalno dva puta godišnje vozimo svoj auto vulkanizeru i mijenjamo gume na svojim vozilima. Čini ti se kao nepotreban trošak? U nastavku saznaj zašto je u nadolazećoj sezoni obavezno montiranje zimskih auto guma.

Zimske i ljetne gume imaju drugačiji sastav zbog kojeg se drugačije ponašaju u različitim vremenskim uvjetima i pri različitim temperaturama. Točka kod koje se sve mijenja je 7°C – ljetne gume namijenjene su temperaturama iznad, a zimske gume ispod 7°C.

Ljeti se zimske gume brže troše zato što su mekše. One imaju čak 5 puta više odvodnih kanala od ljetnih guma što ih čini idealnim za mokre i snježne uvjete na cesti. S druge strane, u zimskim uvjetima ljetne gume brzo gube elastičnost i produžuju zaustavni put vozila. Primjerice, pri brzini od 60 kilometara na sat zaustavit će se tek nakon 55 metara, dok će se automobil koji ima zimske gume zaustaviti nakon 44 metra.

Osim ljetnih i zimskih guma, tu su i cjelogodišnje. Odličan su odabir za one koji žive u područjima umjerene klime, bez jake zime i snježnih uvjeta na cesti te za vozače koji rade manju kilometražu.


Zimska oprema obavezna je na vozilima od 15. studenog, a to znači da nemaš puno izbora kada je riječ o kupovini zimskih auto guma. Prije nego se baciš u trošak, posjeti usporedilicu cijena kao što je Nabava.net na kojoj ćeš pronaći popis internet trgovina koje u svojoj ponudi imaju zimske automobilske gume. Pronađi koja trgovina ima najjeftinije auto gume i uštedi!

Komentari