‘Ovo je porazno!’ Država izgradila 101 stan u Borovju za mlade znanstvenike, ali u njima žive policajci!

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Ministarstvo unutarnjih poslova na korištenje je od Vlade u četvrtak dobilo 101 stan na zagrebačkom Borovju. U tim će stanovima živjeti policajci koji nemaju riješeno stambeno pitanje.

No, kako tvrdi Srednja.hr, te je stanove država izgradila prije 20-ak godina u naselju uz obalu Save i namijenila ih za smještaj znanstvenih novaka. Znanstveni novaci su jedno vrijeme živjeli u njima, a onda su, kako je bilo i planirano, po isteku ugovora iselili.

Natječaj za useljenje novih mladih znanstvenika nije raspisivan od 2011.

“Ne možemo ulaziti u detaljnije razloge zašto bivši ministri od 2011. nisu raspisivali natječaje jer ih ne znamo. Jedan od razloga jest u tome što se otvarala mogućnost da upravljanje stanovima preuzme Ministarstvo državne imovine”, rekli su još 2019. iz ministarstva Blaženke Divjak.


No, onda se zgrada nakon toga uredila  i dala je na korištenje policajcima koji su brinuli o sigurnosti predsjedanja RH. Predsjedanje je u međuvremenu završilo, no zgrada će ostati policajcima. Odlučila je tako Vlada u četvrtak.

“Sukladno (…) Sporazumu sklopljenom između Ministarstva znanosti i obrazovanja i Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstvo unutarnjih poslova preuzelo je na privremeno korištenje ukupno 101 stan površine od 28,70 m2 do 42,85 m2 na prethodno navedenoj lokaciji u koje su bili smješteni policijski službenici angažirani na provođenju mjera sigurnosti tijekom predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem EU.

Stanovi i zajednički prostori u navedenoj zgradi u Borovju, zbog dugogodišnjeg nekorištenja, bili su u izrazito lošem stanju te je Ministarstvo unutarnjih poslova nakon njihovog preuzimanja u posjed utrošilo cca 3.500.000,00 kuna za sanaciju krovišta, popravak instalacija, izmjenu parketa, popravak vanjske i unutarnje stolarije te opremanje stanova neophodnim namještajem”, piše u obrazloženju Vlade.

Minimalno pet godina

Navode kako je ‘Ministarstvo unutarnjih poslova uložilo značajna financijska sredstva u uređenje i opremanje predmetnih stanova, dok je istovremeno suočeno s teškom stambenom problematikom svojih djelatnika koju nije u mogućnosti riješiti zbog nedostatka vlastitog stambenog fonda i nedostatnih smještajnih kapaciteta’. Ističu kako je samo na području grada Zagreba evidentirano više od 200 djelatnika Ministarstva unutarnjih poslova koji nemaju riješeno stambeno pitanje, već su prisiljeni od ionako malih primanja plaćati naknadu za stanovanje u stanovima unajmljenim od trećih osoba.

Policajci bi u zgradi trebali ostati minimalno pet godina. Mladi znanstvenici za to vrijeme stambeno pitanje tražit će sami, kako kaže država: “u stanovima unajmljenim od trećih osoba”, piše Srednja.hr.

Situaciju je komentirala i bivša ministrica Blaženka Divjak preko Facebooka.

“Ovo je sigurno pogrešna odluka. U mandatu ministrice odbila sam taj zahtjev MUP-a kada sam ga dobila, ali očito trebalo je samo malo pričekati… Naime, nakon završetka predsjedanja RH Vijećem EU-a, MUP je trebalo vratiti zgrade MZO-u. Plan je bio da se stanovi daju na upravljanje Sveučilištu u Zagrebu i Institutu Ruđer Bošković za smještaj mladih znanstvenika i gostujućih znanstvenika uz mogućnost da i druga visoka učilišta i instituti mogu dobiti pristup pod određenim uvjetima.

Istina je su se te zgrade godinama uništavale od onih koji su bili ilegalno u stanovima, a sudovi nisu rješavali situacije. Međutim, na kraju smo sve ilegalce iselili, obnovili stanove, a nakon privremenog smještaja policajaca tijekom predsjedanja EU-om trebalo je ipak sve staviti na raspolaganje znanstvenicima i mladim sveučilišnim nastavnicima koji nemaju riješeno stambeno pitanje.

Ovo je porazno“, napisala je Divjak u objavi.

Komentari