OVO ĆE VAS IZNENADITI! Nadzor oko HNK ne provodi samo policija, ali u odnosu na prošlu godinu bilježimo veliku razliku!

Photo: Instagram/davor_photography

Najavom novih strožih kontrola od strane ministra Božinovića a vezano za okupljanje mladih, posebno oko HNK, poslali smo upit policiji, kako bi dobili detaljniji uvid u način na koji su se do sad provodili nadzori, ali i što možemo očekivati u budućnosti.

Naime, ministar Božinović izjavio je kako će se mlade upozoravati, no ne i kažnjavati, stoga se postavlja pitanje na koji način će ovakva ‘blaga’ mjera utjecati na ponašanje mladih.

U nadzor nije uključena samo policija

“Policijski službenici ove policijske uprave u sklopu redovite ophodne djelatnosti između ostalog, obilaze i područje oko Hrvatskog narodnog kazališta i u svom radu primjenjuju policijske ovlasti propisane Zakonom o policijskim poslovima i ovlastima. U tom smislu možemo potvrditi da se u posljednjih nekoliko mjeseci, posebno u dane vikenda, građani okupljaju i zadržavaju na otvorenim prostorima i to poglavito u zonama gdje se u blizini nalaze i ugostiteljski objekti. U redovitoj ophodnoj djelatnosti policijski službenici su u zoni Hrvatskog narodnog kazališta u više navrata primjenjivali policijske ovlasti, samostalno i u suradnji s drugim nadležnim službama, s obzirom na uočenu problematiku, a koja nije u isključivoj nadležnosti policije (komunalni red, poštivanje Odluka Stožera civilne zaštite, Preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i dr.), kako u preventivnom smislu, tako po potrebi i represivno kroz postupanja”, poručili su iz PU Zagrebačke.


50-ak intervencija u četiri mjeseca, a u osam mjeseci 300 prekršaja

“U zoni Hrvatskog narodnog kazališta od 1. svibnja do 30. rujna policijski službenici su pružili 50-ak intervencija temeljem navoda o mogućem remećenju javnog reda i mira, a protiv šest osoba podnijeli smo prekršajne prijave.

Općenito, govoreći o prekršajima javnog reda i mira, u osam mjeseci 2020. godine (1.1. do 31.8), na području Gradske četvrti Donji grad gdje se nalazi i HNK (ali u područje ove gradske četvrti ulazi i dio područne uprave Centar i primjerice dijelovi dio područnih uprava Črnomerca i Medveščaka), bilježimo 300 prekršaja iz područja javnog reda i  mira.

U odnosu na isto razdoblje riječ je o 186 prekršaja ili 38,3 posto manje prekršaja.

Među njima (300) je 67 prekršaja svađe, vike i nepristojnog ponašanje  (13 manje), 57 prekršaja odavanja pijančevanja na javnom mjestu (23 manje), 56 prekršaja odavanja skitnji i prosjačenju (18 manje), 29 prekršaja drskog ponašanja (25 manje), 17 prekršaja tučnjave (1 manje), itd.

Kada uzmemo u obzir cijelu I. policijsku postaju Zagreb koja pokriva centar Zagreba (dakle i veći dio GČ Donji grad), u spomenutom razdoblju bilježimo 262 prekršaja iz područja javnog reda i mira (155 prekršaja ili 37,2 posto manje) među kojima je 66 prekršaja svađe, vike i nepristojnog ponašanje (9 manje), 62 prekršaja odavanja skitnji i prosjačenju (23 manje), 28 prekršaja drskog ponašanja (20 manje), 19 prekršaja odavanja pijančevanja na javnom mjestu (21 manje), itd”, pojasnili su iz PU Zagrebačke, prema čijoj statistici proizlazi, kako usprkos svemu, imamo manje prekršaja nego prošle godine u istom periodu.

Komentari