Otplata starih dugova blokiranih građana bit će stavljena u mirovanje od tri mjeseca

Sanjin Strukic/PIXSELL

Otplata starih dugova za nešto više od 241 tisuću blokiranih građana čiji dug zajedno s kamatama iznosi oko 23 milijarde kuna trebala bi biti stavljena u mirovanje iduća tri mjeseca, a tu će mjeru pratiti i ukidanje blokada s bankovnih računa, prenosi Večernji list.

Točan datum deblokada propisat će ministar financija nakon što izmjene zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima dobiju zeleno svjetlo u Saboru, navode. Neslužbeno se doznaje da bi rasprava o hitnoj promjeni zakona trebala biti nakon Uskrsa.

Budu li imali prihoda, dužnici će u razdoblju privremene suspenzije ovrha moći slobodno raspolagati s cjelokupnim priljevom novca na svojim računima, a ne samo s onim dijelom koji se usmjerava na zaštićeni račun.

Privremenom obustavom prisilne naplate Vlada velikoj vojsci blokiranih želi pomoći da lakše prebrode razdoblje posebnih okolnosti koje znatno utječe na njihovu financijsku situaciju, navodi se u radnoj verziji zakonskog prijedloga.


Nadalje, odgoda se ne bi primijenila na alimentacije, obveze prema radnicima za blokirane obrtnike te na ovrhe vezane za provođenje kaznenih postupaka.

Komentari