Oko zakona o obnovi pale i teške riječi: Plenković rekao Orešković da je bezobrazna, a Selak Raspudić da je prespavala zadnjih pet mjeseci

Foto: Pixsell

U saboru se upravo vodi druga rasprava oko zakona o obnovi Zagreba. Oporba je danas vrlo kritična prema zakonu, a između zastupnika i premijera Andreja Plenkovića pale su i neke teške riječi.

‘Kao da ste prespavali zadnjih 5 mjeseci!’

Za prvu se repliku na premijerove riječi javila nezavisna zastupnica Mosta, Marija Selak Raspudić.

“Mislim da hrvatska javnost prvenstveno zaslužuje znati čemu cijeli ovaj igrokaz sa zakonom koji nije bio nužan jer već postoji zakonodavni okvir. S jedne smo strane imali smo tajkunsku ljevicu koja je odlučila svoj program bazirati na tome da kupiš zakon i dobiješ stan i imali smo vas, kao panične populiste koji niste pokazali dovoljno integriteta da kažete da postoji zakonski okvir. Zašto se ponašate kao zakonodavni profiter?”, pitala je Plenkovića.

“Niti vidim logike niti smisla u vašoj intervenciji i vašem pitanju. Kao da ste prespavali razdoblje od potresa do danas. Kažete da je ovo hitna procedura, upravo obrnuto, imali smo i javnu raspravu i dva čitanja. Zakon koji se tiče općih nepogoda je nedostatan. S tim zakonom ne bi uspjeli riješiti ništa”, odgovorio joj je.


Nakon toge, oštre je riječi premjeru uputila i Dalija Orešković koja je zakon nazvala “velikom laži” i konstatirala da njime oštećeni građani neće dobiti ono čemu se nadaju.

‘Smatram neprimjerenim da me predsjednik Vlade naziva bezobraznom’

“U samom zakonu ne propisuju se nikakvi programi i mjere same obnove, naprotiv, izričito se kaže da će se sve što je potrebno da se krene u samu obnovu propisati naknadno, u hodu, u Vladi, točnije u sobičcima i kabinetima vaše Vlade. Još uvijek se pamti kako se planirala sanacija Agrokora, u tim istim sobičcima i kabinetima. Planirate li na isti način pristupiti i sanaciji grada Zagreba? Građani od toga neće imati nikakvu korist, ali ne sumnjam da će je imati intimusi Vlade, a i Milana Bandića“, rekla je.

“Ja se nadam da ste vi čitali zakon, da kao pravnica znate što to običn orade predstavnička tijela, a što radi izvršna vlast. To je, onako, elementarna abeceda pa ja vjerujem da ćete vi malo primisliti i razmisliti kako bi bilo da mi sve ovo damo na provedbu Saboru. Hoćemo to napraviti? Koliko mislite da će trajati ta obnova, 200, 300, 500 godina? Koliko, otprilike? Ja vas molim da tu vašu demagogiju koju koristite malo smanjite ipak na neki realniji okvir izričaja. To će biti korisno za vas, za vaš kredibilitet, za osjećaj za realnost. Sve što ste vi govorili je zaista bezobrazno ovaj zakon kvalificirati kao laž”, odgovorio joj je Plenković.

“Smatram neprimjerenim da me predsjednik Vlade naziva bezobraznom”, uzvratila je Orešković, a u raspravu se uključio i Jandroković.

“Vi niste dobili opomenu kada ste rekli da netko laže. Onda ste dobili odgovor pa nisam dao opomenu jer sam smatrao da je to rasprava, iako neugodna”, rekao je.

Orešković: “Velika je razlika reći da je neki dokument laž i ići na osobnu razinu”.

Jandroković: “Sada dobivate opomenu. Izvolite sjesti i ne upadajte bez da ste dobili riječ. Držite se pravila. Vi ste ti koji se stalno pozivate na njih”, prenio je prepirku portal vijesti.hr.

Komentari