NOVI REKORD Čak 705 novih slučajeva zaraze u Zagrebu! Stožer: ‘Nije dobro. Brojke su ogromne’

Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL

Izgleda da glavni grad ponovno ruši rekorde. Kako je rekao Zvonimir Šostar za N1, u Zagrebu je danas 705 novih slučajeva zaraze, a testirano je više od 1900 ljudi.

Za Index je rekao kako se građani trebaju maksimalno uozbiljiti.

“Maksimalno se trebamo uozbiljiti i držati svih mjera. Nosite maske, držite distancu i higijenu. Ako se ne budemo držali mjera situacija će biti još gora”, rekao je za Index Šostar.

U srijedu je bilo 337 novih slučajeva zaraze koronavirusom.


Zagrebačka županija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije od početka pandemije do četvrtka, 22.10.2020. do 10 sati evidentirano je 1719 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom, izliječene su 753 osobe, a 25 osoba je preminulo. Trenutno je aktivan 941 slučaj.

U odnosu na podatke od jučer oboljelo je 111 osoba (gradovi – 11 Samobor, 7 Sveta Nedelja, 13 Zaprešić, 6 Jastrebarsko, 16 Velika Gorica, 3 Ivanić-Grad, 16 Dugo Selo, 1 Vrbovec, 11 Sveti Ivan Zelina, općine – 1 Brdovec, 2 Bistra, 1 Jakovlje, 1 Luka, 3 Dubravica, 1 Klinča Sela, 2 Stupnik, 2 Pisarovina, 2 Žumberak, 2 Kloštar Ivanić, 3 Križ, 5 Brckovljani, 2 Rugvica), 35 osoba je izliječeno, a 2 osobe su preminule (20.10. u Brdovcu i Pušći).

Od 111 novooboljelih osoba 25 su kontakti prethodno oboljelih, 2 slučaja su povezana s bolničkim ustanovama, 1 slučaj sa domom za starije, 2 slučaja su importirana iz Slovenije i Bosne i Hercegovine, 1 slučaj povezan je s privatnom proslavom, 7 slučajeva povezano je s radnim mjestom, za 34 slučaja je nejasna epidemiološka anamneza, dok se podaci za još 39 osoba obrađuju. Samoizolacija je propisana za još 142 osobe.

Samoizolacija je propisana učenicima jednog razreda osnovne škole na području Samobora i jednog razreda srednje škole na području Velike Gorice zbog pozitivnog učenika te učenicima dva razreda osnovne škole na području Svetog Ivana Zeline zbog pozitivnih djelatnika.

Zagrebački stožer civilne zaštite: ‘Situacija je vrlo ozbiljna’

“Nije dobro. Izrazito je važno držati se mjera. Pozivamo sugrađane da se u skladu s tim ponašamo”, poručio je Jeleč.

“U Štamparu je 1935 testirano, 705 novih slučajeva, 988 osoba poslano je u samoizolaciju. Još 52 epidemioloških obrada je u tijeku. Sinoć smo zaprimili još podataka o osobama koje su testirane 19. i 20. listopada. Situacija je vrlo ozbiljna i trebalo bi razmatrati promjenu strategija oko praćenja”, izvijestila je doktorica Šikić.

“I dalje su glavni uzroci zaraze kontakti s pozitivnim osobama te obiteljska okupljanja, ali za velik broj i ne znamo kako su se zarazili, lokalna transmisija je velika i moramo poštivati mjere.”

Presice će se od idućeg tjedna održavati ponedjeljkom i petkom. Početkom tjedna izvještavat će se o vikendu, a petkom o tjednu.

Dogradonačelnica grada Zagreba, dotaknula se potresa koji je prije točno sedam mjesec pogodio metropolu i njegove mještane.

Kako se podaci Nacionalnog stožera u velikoj mjeri razlikuje od Zagrebačkog, dogradonačelnica je objasnila o čemu se radi.

“Mi smo u Gradu Zagrebu dobili podatke iz drugih bolnica, to je 705 novih u Gradu Zagrebu. Koji nisu svi epidemiološki obrađeni. To je problem“, zaključila je.

Iz Stožera apeliraju da ako rezultat testiranja čekate duže, da poštujete mjere izolacije.

“Brojevi su ogromni, onog časa kad mi dobijemo podatak o pozitivnoj osobi, pristupa se obradi. Mi smo internom raspodjelom sve djelatnike stavili u funkciju praćenja pozitivnih. Nije isto obrađivati 300 dnevno, ili 30. Apel ljudima je dok čekaju nalaz ili da im se javi epidemiolog da poštuju mjere izolacije da i kod kuće se udalje od ukućana. I da ne idu na posao” rečeno je na presici.

Prema posljednjim podacima, u KB-u Dubrava u Zagrebu trenutačno su zbrinuta 154 pacijenta s koronavirusom, a ukupno je u bolnici 160 kreveta za oboljele od COVID infekcije.

Komentari