NOVE MJERE: Posebna pravila za crkve na Badnjak i Božić, propusnice samo s konkretnim i hitnim razlogom

Foto: Ilustracija

Od utorka, 22. prosinca do 8. siječnja 2021., putovanje između županija bit će moguće isključivo uz posjedovanje posebnih propusnica. Za Badnjak i Božić u crkvama će se, na svetim misama, moći okupiti više od 25 vjernika, ali tako da na svakih sedam četvornih metara ne bude više od jednog vjernika.

Stožer priprema dvije nove odluke. Prva se odnosi isključivo na ograničavanje kretanja. Za razliku od prvog vala pandemije, ovaj će put uvjeti za dobivanje propusnica biti bitno restriktivniji i neće biti jednostavno dobiti dozvolu bez konkretnog i hitnog razloga.

Sve županije, osim Grada Zagreba i Zagrebačke županije, bit će odvojene, a bit će dozvoljene dnevne migracije osoba koje rade u drugim županijama, ali isključivo ako ne postoji mogućnost da taj posao obavljaju od kuće. Također, dozvoljen će biti prolazak svim žurnim operativnim službama, koje su bitne za vitalno funkcioniranje društva, primjerice vodovodu i odvodnji, zaštitarskim službama, opskrbi lijekovima…, kao i osobama koje idu po medicinsku skrb. Svi oni koji će tražiti propusnice, to će raditi preko usluge e-građanin, no upozoravaju da će ih biti teško dobiti. Također, više neće biti mogućnosti da tvrtke zatraže propusnice za zaposlenike, kao što se to radilo u prvom lockdownu.

Što se crkvi tiče, one su spadale u kategoriju koja je dozvoljavala maksimalno 25 osoba, a za Badnjak i Božić će biti dozvoljeno da se crkve popune tako da na svakih sedam četvornih metara prostora bude dozvoljen po jedan vjernik.


Sport

Svi vrhunski sportaši moći će trenirati bez iznimki, dok će rekreativni sport i dalje biti zatvoren.

Postoji velika vjerojatnost i da će mjere i nakon 10. siječnja biti produljene za još tjedan dana, do 17. siječnja 2021.

Set novih mjera za blagdane

1) PUTOVANJE: U drugu županiju do 8. siječnja samo s  propusnicom 

Za međužupanijska putovanja od 22. prosinca do 8. siječnja građani će morati imati propusnice, za čije će izdavanje tijekom blagdana vrijediti mnogo rigoroznija pravila nego tijekom prvog vala pandemije.

Iste će se izdavati samo u izvanrednim okolnostima te osobama koje putuju na posao, ali i to samo u slučaju da taj posao ne mogu obavljati od kuće.

Uplaćeni turistički aranžmani ili potvrde o unaprijed iznajmljenim apartmanima za Božić i Novu godinu neće biti razlog za izdavanje propusnica, a slobodno neće moći putovati ni osobe koje su preboljele covid-19 jer, iako se same barem tri mjeseca ne mogu razboljeti, nema dokaza da ne mogu zaraziti druge.

2) OKUPLJANJA: Na proslavi Nove godine najviše dvije obitelji

Mjere vezane za javna i privatna okupljanja, koje su stupile na snagu 28. studenoga i trebale su trajati do 21. prosinca, bit će produžene do 10. siječnja, no s određenim dodacima koji će vrijediti tijekom blagdana.

Uz postojeće mjere, dodati će se i odredba po kojoj će se privatno smjeti družiti članovi najviše dva kućanstava, što će vrijediti i za Božić i za Novu godinu.

3) MISNA SLAVLJA: Tijekom blagdana povećat će se dozvoljeni broj vjernika

Odredba o maksimalno dozvoljenom broju osoba na javnim okupljanjima, koji je postavljen na 25, biti će izvan snage, ali samo tijekom Badnjaka i Božića. Tijekom ta dva dana dozvoljeni broj vjernika na misama vezat će se uz kvadraturu crkvi, kao što je to i ranije od Stožera tražilo nekoliko biskupija.

Na misama na Badnjak i Božić u crkvama će moći biti po jedan vjernik na svakih sedam četvornih metara.

Komentari